dinsdag 25 maart 2014

Tigipko en Rabinovitsj presidentskandidaten

Sergei Tigipko heeft zich vandaag kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 25 mei. Niet namens de Partij van de Regio's waarvan hij sinds enkele jaren deel uitmaakt, maar op persoonlijke titel. Tigipko hoopt dat hij komende zaterdag op een partijcongres de steun krijgt van de Partij van de Regio's. Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov zei eerder al dat zaterdag een presidentskandidaat wordt aangewezen.

Er is evenwel sprake van verdeeldheid. Het vooraanstaande partijlid Anna Herman, jarenlang de naaste adviseur van president Viktor Janoekovitsj, vindt dat de Partij van de Regio's 'een beurt moet overslaan'. Herman verwacht dat een presidentskandidaat van haar partij geen kans maakt bij de komende verkiezingen. ''Bij de daarop volgende verkiezingen zijn wij weer aan de beurt'', meent zij.

Een verrassende kandidaat meldde zich vandaag, namelijk voorzitter Vadim Rabinovitsj van het Joodse Congres. Ook hij doet mee op persoonlijke titel, met een bijzondere motivatie. "Ik wil aantonen dat de beeldvorming van Oekraïne als een anti-joods land onjuist is. Het is niet dat ik uit ben op het presidentschap, maar ik wil de partijen bij elkaar brengen.''

Inmiddels hebben vier presidentskandidaten zich officieel aangemeld bij de Centrale Kiescommissie. Behalve Tigipko en Rabinovitsj zijn dat de voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin en de pas aan de kant gezette gouverneur van Charkiv, Michailo Dobkin. De partijleiders Joelia Timosjenko (Moederlandpartij) en Vitali Klitjko (Oedar) hebben al wel aangekondigd dat ze zich kandidaat willen stellen, maar ze hebben dat nog niet officieel gedaan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: