Rusland wil dat een internationale groep bemiddelaars naar Kiev gaat om daar te pleiten voor een federale staatsvorm en Russisch als tweede officiële taal van het land. De Oekraïense regering zou zich er ook bij moeten neerleggen dat de Krim teruggaat naar Rusland. Het voorstel wordt door Oekraïne ''volstrekt onaanvaardbaar'' genoemd.
Volgens woordvoerder Jevhen Perebinis van het ministerie van Buitenlandse zaken heeft dit voorstel ''meer weg van een ultimatum''. Het Russische voorstel spreekt van aanpassingen van de grondwet om een federatie mogelijk te maken, met voor Oekraïne het risico dat de provincies in het oosten en zuiden zich net als de Krim bij Rusland aansluiten.
Het Russisch is in feite als de tweede landstaal sinds het parlement in de zomer van 2012 hiertoe besloot. Een overhaast besluit van het parlement na de machtswisseling is getroffen door een veto van interim-president Oleksandr Toertsjeninov.
De Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde het voorstel niet acceptabel. Moskou zou voor zijn militaire agressie worden beloond wanneer als uitgangspunt geldt dat de Krim weer toebehoort aan de Russen. ''Dat is geen startpunt voor vruchtbare onderhandelingen'', stelde Timmermans na beraad met zijn collega's over de Krimcrisis in Brussel. ''Het enige goede nieuws is dat de Russen zeggen dat ze willen praten.''
Timmermans verklaarde eerder vandaag ook al namens de Nederlandse regering dat het referendum op de Krim volgens de Oekraïense grondwet niet gehouden mocht worden, waardoor de uitslag niet ter zake doet. Nederland schaart zich met deze opstelling in een lange rij van landen die de uitslag van het referendum ook niet erkennen.
Bronnen: Kyiv Post, Reuters, NU.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten