maandag 24 maart 2014

Justitie ontmaskert miljardair Serhei Koertsjenko

De 28-jarige Serhei Koertsjenko wordt er van verdacht dat hij een crimineel netwerk heeft gefinancierd met de bedoeling een einde te maken aan het anti-regeringsprotest EuroMaidan. Daartoe werden potige knapen, de zogenoemde titoesjki, ingehuurd om onrust te zaaien en tegenstanders van de regering van toenmalig president Viktor Janoekovitsj te mishandelen en zelfs te vermoorden. Bovendien staken Koertsjenko en zijn medestanders veel geld in de oproerpolitie Berkoet.

Koertsjenko was ondanks zijn jonge leeftijd al miljardair en bovendien eigenaar van het industrieconglomeraat VETEK. Was, want na het vertrek van Janoekovitsj, is hij niet alleen zijn bezittingen kwijt, maar wordt hij ook gezocht door justitie. Hij zou een organisatie geleid hebben met een twintigtal medestanders, waaronder een aantal ministers. Ook zou hij naar schatting 100 miljoen euro aan overheidsgeld hebben verduisterd. Veel van dat geld ging naar de titoesjki, die tussen de 20 en 80 euro per dag kregen betaald.

Inmiddels zijn directeur Arkadii Kasjkin van Gaz Ukraini 2020 en voorzitter Denis Boehai van de raad van bestuur van de Brokbusinessbank gearresteerd. Er worden op korte termijn meer arrestaties verwacht. Koertsjenko zou zich in Moskou bevinden. Bij zijn overhaaste vertrek liet hij dertig containers met versnipperde documenten achter.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: