zondag 30 maart 2014

Daily Beast: foto's wijzen naar Alfa-team SBU

De helft van de honderd slachtoffers van donderdag 20 februari, de meest bloedige dag van het anti-regeringsprotest, zijn gevallen door de hand van scherpschutters van de Alfa-eenheid van staatsveiligheidsdienst SBU. Nieuwssite The Daily Beast meent dat aan de hand van foto's aan te kunnen tonen. Op de foto's is te zien hoe de scherpschutters zich op het terrein van de SBU gereed maken voor hun dodelijke klus, op korte afstand van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Boris Volodarski, een voormalige officier van de staatsveiligheidsdienst en schrijver van een boek over de KGB, meent dat de Russische veiligheidsdienst er achter zit. Er zijn nog altijd stevige banden tussen de veiligheidsdiensten van beide landen. Volgens een bron bij de Amerikaanse inlichtingendienst wordt Kiev in het Westen gezien als 'het terrein van de FSB' - de FSB is de opvolger van de beruchte KGB. Agenten van de FSB zouden de mannen van de Alfa-eenheid van de SBU hebben getraind.

Er is nog altijd onduidelijkheid over de inzet van scherpschutters die dag. Oleksandr Jakimenko, die tot voor kort de leiding had over de SBU, legt de verantwoordelijkheid bij Maidan, het anti-regeringsprotest. De leiders van Maidan zouden buitenlandse scherpschutters hebben ingehuurd om een doorbraak te forceren. Immers, met tientallen doden zou het al wat ingezakte protest weer op gang geholpen worden en mogelijk zou zelfs de beslissende slag toegebracht kunnen worden aan president Viktor Janoekovitsj en zijn regering.

Dit was ook wat de Estse minister van Buitenlandse Zaken aan Eurocommissaris Catherine Ashton liet weten in een uitgelekt telefoongesprek. Urmas Paet baseerde zich deels op de conclusie van Olha Boholomets, het hoofd van de medische dienst van Maidan, dat zowel politiemensen als betogers dezelfde schotwonden bleken te hebben.

Boholomets wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat er die dag gebeurde, zonder vooraf een standpunt in te nemen. Daarom is ze het er niet mee eens dat het door de nieuwe regering bevolen onderzoek wordt uitgevoerd door de SBU die mogelijk zelf verantwoordelijk is voor de vele slachtoffers.

De foto's tonen hoe het Alfa-team zich op die 20e februari gereed maakt. Ze hebben scherpschuttersgeweren bij zich, een aantal zelfs fragmentatiegranaten. ''Niet direct spullen om een menigte mee te controleren'', aldus een Westerse defensiespecialist die de foto's onder ogen kreeg. De kleding van het Alfa-team wijkt af van wat gebruikelijk is en op de foto's zijn de mannen duidelijk te herkennen. ''Dat moet geen probleem zijn'', meent onderzoeker Maria Tomak van EuroMaidan SOS. ''De Alfa-groep telt slechts 200 leden.''

De Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt heeft het foto- en videomateriaal inmiddels ook gezien van de Alfa-groep die zich gereed maakt voor de strijd. ''Die kunnen belangrijk bewijsmateriaal zijn bij het onderzoek naar wat er die dag is voorgevallen. Ze tonen aan hoe belangrijk het is dat er een diepgravend en onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld. De Oekraïners hebben het recht om te weten wie verantwoordelijk is voor al die doden.''

De beelden van het SBU-terrein tonen tussen 9.00 en 10.00 uur 's ochtends de nodige activiteiten, waarna tussen 11.40 en 12.00 uur mannen van de Alfa-groep het terrein weer op komen, duidelijk vermoeid. Het zijn heel andere beelden dan die van een dag later, toen de veiligheidsdienst druk was met vermoedelijk het opruimen van belastende materialen. De foto's en video's zijn te vinden op de website van The Daily Beast.

Bron: The Daily Beast

Geen opmerkingen: