dinsdag 18 maart 2014

Oekraïense soldaat gedood op de Krim

Russische of pro-Russische troepen hebben een Oekraïense legerbasis op de Krim bestormd. Daarbij is een Oekraïense soldaat omgekomen en een andere is gewond geraakt. Dat meldt AFP op basis van verklaringen van de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie. Volgens Interfax-Oekraïne zou ook een commandant op de legerbasis in hoofdstad Simferopol zijn gekidnapt. Andere troepen zouden zichzelf hebben opgesloten op de eerste verdieping van een gebouw op de basis.

"Een Oekraïense militair is gewond geraakt in de nek en het borstbeen. We hebben onszelf opgesloten op de eerste verdieping. Het hoofdkwartier is ingenomen en de commandant is meegenomen", aldus een Oekraïense legerwoordvoerder eerder tegen Reuters. "Ze willen dat we onze wapens neerleggen, maar we zijn niet van plan ons over te geven", aldus de woordvoerder.

Een verslaggever van Sky News meldt dat er drie tot vier schoten zijn gehoord en dat de onbekende, gewapende mannen met stenen en puin hebben gegooid. Bij het conflict zou een wagen met een Russische vlag zijn ingezet.

De Oekraïense interem-premier Arseni Jatsenjoek verklaarde dinsdag dat het conflict met Rusland op de Krim een politiek conflict was dat nu is uitgemond in een militaire botsing. Jatsenjoek sprak van een oorlogsmisdaad. Afgelopen zondag kwamen de ministers van Defensie van Oekraïne en Rusland nog tot een bestand dat tot vrijdag zou moeten duren.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft in een televisietoespraak gezegd dat het schiereiland de Krim Oekraïens grondgebied is en blijft. Hij reageerde op de ondertekening in Moskou van een verdrag waarmee de Krim volgens het Kremlin Russisch wordt. Volgens Toertsjinov handelt Poetin net zoals Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. "Die begon ook met het inlijven van gebieden van buurlanden. Poetin volgt nu het voorbeeld van fascisten uit de twintigste eeuw", aldus Toertsjinov.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax, NU.nl

Geen opmerkingen: