zondag 23 maart 2014

Pro-Russische betogers massaal de straat op

Duizenden pro-Russische betogers zijn zondag de straat op gegaan in Donetsk, Loehansk en Charkiv. Zij willen een referendum over de vraag of het oosten van Oekraïne zich net als de Krim moet afscheiden en zich aansluiten bij Rusland. I

In Donetsk eisten de betogers bovendien het vertrek van de gouverneur die na het afzetten van president Viktor Janoekovitsj door de nieuwe regering werd benoemd en zij willen dat hun aanvoerder Pavel Goebarev wordt vrijgelaten. Goebarev riep zich onlangs zelf uit tot gouverneur en werd daarop gearresteerd.

In Loehansk wisten pro-Russische krachten al meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen bij een petitie waarin aansluiting wordt gezocht bij Rusland. Ook in Odessa werd tijdens een demonstratie een referendum geëist.

Ukrainian protesters are gathered in Kyiv's Independence Square calling for unity, a day after Russian forces seized the last major Ukrainian military base in Crimea.

Op het Onafhankelijkheidsplein Kiev werd zondagmiddag juist opgeroepen tot eenheid. Er werden opnieuw bloemen gelegd bij het monument voor de slachtoffers van het geweld tegen de pro-Europese betogers en van het conflict op de Krim.

Bron: PressTV

Geen opmerkingen: