vrijdag 21 maart 2014

'Directie van Naftogaz verduisterde miljarden'

Voorzitter Jevhen Bakoelin van de raad van bestuur van energiebedrijf Naftogaz is vanmiddag gearresteerd. Onder zijn leiding zou circa 2,9 miljard euro zijn verduisterd ten laste van de staatskas, zo heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken laten weten.

Hij sprak daarbij zijn vermoeden uit dat het uiteindelijke bedrag nog veel hoger uitvalt. ''De lijst van onrechtmatige handelingen is veel langer dan wat tot dusverre is onderzocht.'' Het onderzoeksteam is inmiddels uitgebreid. Avakov waarschuwde de politiek dat zij zich er buiten moet houden. ''Ik wil geen enkele druk van die kant op het onderzoeksteam.''
Eerder vandaag was al bekend geworden dat de top van Naftogaz op het laatste moment belet was om naar Moskou te vliegen voor onderhandelingen met Naftogaz. Toen was nog onduidelijk wat daarvan de reden was.

De 58-jarige Bakoelin leidt Naftogaz sinds maart 2010. Ook eerder was hij al de baas van het staatsenergiebedrijf, zij het kort, van maart tot december 2007. Naftogaz omvat de grootste olie- en gasproductiebedrijven van het land en heeft een monopoliepositie op het terrein van het gastransport vanuit Rusland via Oekraïne naar het Westen en op de ondergrondse opslag van aardgas.

Vanavond maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een inval is gedaan in de woning van de voormalige minister van Energie en Kolen, Eduard Stavitski. Ook dit zou onderdeel zijn van het onderzoek naar de miljardenfraude bij Naftogaz.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: