donderdag 20 maart 2014

Tweedaagse EU-top vooral in teken Oekraïne

De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-lidstaten zijn donderdag en vrijdag weer in Brussel voor overleg. Centraal thema van de Europese top is de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland. De EU-leiders streven naar een diplomatieke oplossing. Zij zouden de mogelijkheid om zware economische sancties af te kondigen, liever nog achter de hand houden. Ze willen niet meteen al hun kruit verschieten.

De EU gaat wel meer personen straffen die verantwoordelijk zijn voor de afsplitsing van de Krim. De zwarte lijst wordt uitgebreid, is de verwachting. Daar staan nu 13 Russische politici en hooggeplaatste militairen op en 8 Krim-politici. Zij mogen de EU niet meer in en hun Europese tegoeden zijn bevroren. Mogelijk komen er nu ook bijvoorbeeld zakenlui op te staan, of belangrijkere politici.

De crisis in Oekraïne domineert de tweedaagse Europese voorjaarstop. Daarnaast buigen de EU-leiders zich onder meer over het Europese klimaat- en energiebeleid. Maar ook hier speelt Moskou een centrale rol, omdat zowel Europa als Oekraïne afhankelijk is van Russisch gas. De EU wil dat verminderen.

Bron: Europa Nu

Geen opmerkingen: