zondag 16 maart 2014

Referendum de Krim: opkomst doet er niet toe

Het referendum op de Krim is zondagmorgen om acht uur plaatselijke tijd begonnen. Tot acht uur vanavond kan er gestemd worden. Er worden de deelnemers aan het referendum twee vragen gesteld: 'Wilt u dat de Krim onderdeel wordt van de Russische Federatie' en 'Wilt u dat de grondwet van 1992 van de Krimrepubliek in ere wordt hersteld en ziet u de Krim als onderdeel van Oekraine'. In het laatste geval steunen zij de onafhankelijkheid van de Krimrepubliek en kan het eigen parlement besluiten aansluiting te zoeken bij de Krimrepubliek.

Dat laatste is eigenlijk al gebeurd, want het parlement verklaarde de Krim afgelopen week onafhankelijk. Aangezien er op de Krim een kleine 60 procent Russisschtaligen woont, lijkt de uitkomst al zeker. Oekrainers en Krimtataren hebben aangegeven niet te gaan stemmen.

De organisatoren van het referendum maken zich geen zorgen om de opkomst. Los van het aantal mensen dat vandaag gaat stemmen beschouwen zij de uitkomst als geldig. De Centrale Kiescommissie in Kiev blokkeerde afgelopen week het actuele kiesregister, waarna werd besloten het kiesregister van de parlementsverkiezingen van oktober 2012 te gebruiken. Dat register omvat 1,5 miljoen kiezers.

De Oekraïense regering erkent het referendum niet, evenmin als de autoriteiten op de Krim. De internationale gemeenschap, met uitzondering van Rusland, Venezuela en Noord-Korea, vindt eveneens dat het referendum niet rechtsgeldig is. Ook het Constitutionele Hof van Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn die mening eveneens toegedaan. Een oproep in de Veiligheidsraad van de VN aan alle landen om de uitkomst van het referendum niet te erkennen, werd zaterdag getroffen door een veto van Rusland.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: