zaterdag 22 maart 2014

Ex-minister heeft 50 kilo aan goudstaven thuis

De Oekraïense justitie heeft in de afgelopen week invallen gedaan bij 32 bedrijven die connecties hebben met de voormalige ministers Eduard Stavitski (Energie en Kolen) en Mikola Prisiazjnioek (Landbouw). Daarbij werd voor vele miljoenen aan juwelen en contant geld in beslag genomen.

De hoofdaccountant van Stvavitski's bedrijven is gearresteerd, evenals een vrouw die werd betrapt bij het vernietigen van belastende papieren. Een tweede vrouw verzette zich dusdanig bij haar arrestatie dat de politie haar met geweld moest overmeesteren. Dat heeft waarnemend procureur-generaal Oleh Machnitski vandaag meegedeeld tijdens een persconferentie in Kiev.

Hij vertelde dat onder meer twee brandkasten van Stavitski in beslag werden genomen. In de ene zat 5 miljoen dollar aan contanten, in de andere 50 kilogram aan goudstaven, maar ook veel waardevolle sieraden. ''Het gaat om vele miljoenen'', aldus Machnitski. Bij Prisiazjnioek werd voor 1,7 miljoen dollar, 2,2 miljoen hrivna en enkele duizenden euro's aan contant geld aangetroffen. In de woning van de oud-minister werden vervalste declaraties aangetroffen, maar ook werd duidelijk dat hij van plan was geweest om gisteren al het geld naar Turkije te brengen.

Ook het kantoor en de woningen van de gisteren gearresteerde topman Jevhen Bakoelin van Naftogaz zijn doorzocht. Het was een karwei dat de hele nacht in beslag nam, maar waarover alleen werd meegedeeld door minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken ''dat het een goed licht werpt op de omvang van de corruptie''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: