vrijdag 21 maart 2014

Poetin bezegelt Russische annexatie Krim

De Krim geldt voor Rusland definitief als Russisch grondgebied. President Vladimir Poetin ondertekende vrijdag de wet waarmee de aansluiting van het schiereiland, dat Sovjetpremier Nikita Chroetsjov in 1954 per decreet aan Oekraïne schonk, een feit werd. Kort daarvoor was de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, met de wet akkoord gegaan.

De internationale gemeenschap erkent de annexatie niet. De regeringsleiders van de Europese Unie scherpten vrijdagochtend vroeg tijdens hun top in Brussel de sancties tegen Rusland aan. De zogenoemde zwarte lijst met personen die niet meer in de 28 lidstaten welkom zijn omdat zij verantwoordelijk zijn voor de Russische agressie in Oekraïne, werd met 12 uitgebreid tot 33 personen.

Ook de voorzitters van de Federatieraad en de Doema, de Russische Tweede Kamer, staan nu op de lijst, evenals vice-premier Dmitri Rogozin en twee hooggeplaatste militairen van de Russische vloot bij de Krim.

Niet alleen mogen zij de 28 listaten niet meer in, zij kunnen ook geen aanspraak op hun tegoeden in de unie maken, zolang zij op de lijst staan. Velen van hen staan ook op de zwarte lijst van de Amerikaanse regering. Poetin toonde zich niet onder de indruk van de sancties. Hij zwoer dat hij zijn salaris zal laten storten bij de Rossia bank, die op de Amerikaanse zwarte lijst staat. Poetins woordvoerder zei dat Rusland de sancties niet over zijn kant zal laten gaan en er telkens op zal reageren.

De EU versterkte vrijdag de banden met Oekraïne. Tijdens een plechtige ceremonie in Brussel ondertekenden de 28 regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek een akkoord over nauwere politieke samenwerking. Het maakt deel uit van een uitvoerig associatieverdrag waarin ook intensievere economische samenwerking is afgesproken. Juist de weigering van de regering om het verdrag te ondertekenen leidde eind vorig jaar tot de opstand tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Die vluchtte 4 weken geleden.

Jatsenjoek sprak van een historische dag voor Oekraïne. "Wij willen bij de grote Europese familie horen'' zei hij. Hij verwacht dat het verdrag de economie van Oekraïne, die diep in het slop zit, een flinke impuls zal geven, omdat de handel met de EU soepeler wordt.

Bron: Europa Nu

Geen opmerkingen: