maandag 24 maart 2014

Onzekerheid om Oekraïense militairen op de Krim

Er zijn nog altijd circa 25.000 Oekraïense militairen op de Krim. Ze worden, samen met hun gezinnen, op korte termijn geëvacueerd, zo heeft interim-president Oleksandr Toertsjinov vanmorgen laten weten. Het is echter onduidelijk waar al die militairen naar toe gaan, nog afgezien van de vraag waar hun gezinnen terecht komen. Bovendien: krijgen ze een eervolle aftocht van de Russen?

Dan is er ook nog het lot van een aantal hoge officieren die door het Russische leger gevangen zijn genomen. Er zouden verder 150 militairen gewond geraakt bij schermutselingen in de afgelopen twee weken. Intussen zijn 57 marinebases ingenomen door Russische militairen en 'zelfverdedigingstroepen'. Volgens Rusland zijn 190 Oekraïense legerplaatsen overgenomen.

Circa 150 Oekraïense militairen zou achtergebleven zijn op de bezette legerplaatsen, maar het vermoeden bestaat dat zij intussen zijn overgelopen naar het Russische leger. Dat is zeker het geval met schout-bij-nacht Denis Berezovski. Hij koos voor de Russen en is nu de onderbevelhebber van de Zwarte Zeevloot.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: