vrijdag 28 maart 2014

Amerika geeft kredietgarantie van 1 miljard

Het Amerikaans congres heeft donderdag met ruime meerderheid ingestemd met het vrijmaken van voor 1 miljard dollar aan kredietgaranties voor Oekraïne. De hulp komt bovenop de IMF-steun van 14 tot 18 miljard dollar die ook donderdag werd aangekondigd. De maatregel moet nu enkel nog ondertekend worden door president Barack Obama. De kredietgaranties moeten de meest kwetsbare Oekraïners beschermen tegen lagere energiesubsidies, na de prijsverhoging door het Russische gasbedrijf Gazprom.

Het IMF bood Oekraïne donderdag tussen de 14 en 18 miljard dollar leningen aan, verspreid over twee jaar, om het land van de financiële ondergang te redden na maanden van onrust die leidde tot de aanhechting van het schiereiland Krim bij Rusland. De Oekraïense regering is onderhandelingen gestart over een reeks hervormingen in ruil voor de steun.

Interim-premier Arseni Jatsenjoek kondigde onder meer al de schrapping aan van 24.000 banen bij de openbare sector en een verhoging met 50 procent van de gasprijs. Zonder dergelijke hervormingen kan de Oekraïense economie het komende jaar met 10 procent krimpen zei Jatsenjoek. Hij erkende dat Oekraïne op de rand staat van “financieel en economisch bankroet”.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: