zaterdag 1 maart 2014

'Obama wellicht niet naar G8-top in Sotsji'

In een korte reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn bezorgdheid geuit over de Russische militaire manoeuvres in het land. Obama had de voorbije dagen al contact met de Russen over de situatie in Oekraïne en daarbij zou duidelijk gemaakt zijn dat Rusland een rol kan spelen in inspanningen die de internationale gemeenschap levert, maar nam nu de gelegenheid te baat om in het openbaar te waarschuwen voor militair ingrijpen.

Hij had het niet over een invasie - de situatie is 'wisselend' zei hij - maar uitte wel zijn 'diepe bezorgdheid' over de berichten over militaire manoeuvres door de Russische federatie in het land. Hij liet ook verstaan dat elk militair ingrijpen 'een prijs heeft' en dat dergelijke interventie 'destabiliserend' is. Na de korte toespraak in het Witte Huis wilde de Amerikaanse president geen vragen beantwoorden.

De Amerikaanse president en belangrijke Europese leiders overwegen de G8 topontmoeting in het Russische Sotsji over te slaan als Russische troepen zich actief bemoeien met de situatie in Oekraïne. Dat heeft een betrouwbare bron in Washington laten weten. Het afzeggen van deelname aan de topontmoeting zou een maatregel zijn die past bij de 'prijs' die Rusland moet betalen voor militair ingrijpen.

Obama zou verder economische sancties tegen Rusland overwegen. Juist in de afgelopen week was een Russische delegatie op bezoek in Washington om daar te praten over verdieping van de economische relatie met de Verenigde Staten.

Bronnen: De Standaard, Jagran Post 

Geen opmerkingen: