donderdag 27 maart 2014

Jatsenjoek: staatsschuld nadert kritiek niveau

De staatsschuld bedraagt momenteel 52,3 miljard euro, waarmee volgens premier Arseni Jatsenjoek een kritisch niveau is bereikt. De Europese Unie vindt 60 procent van het bruto nationaal product het uiterste maximum en Oekraïne staat op 53 procent. In de afgelopen twee jaar nam de staatsschuld enorm toe doordat de stijging in de sociale uitkeringen niet uit de economie kwam, maar alleen door het aan gaan van nieuwe schulden kon worden gerealiseerd. In die twee jaar werd 26,9 miljard euro door de overheid geleend.

Met alleen financiële steun uit het buitenland komt de regering er niet, liet Jatsenjoek vandaag weten aan het parlement. Hij rekent dit jaar op 9,9 miljard euro van de Amerikaanse regering, de Wereldbank, de EBRD en de Europese Investeringsbank.

Het is echter wel hard nodig om allerlei economische hervormingen door te voeren, zoals het bevriezen van lonen en uitkeringen. Ook moet de gasprijs voor de huishoudens omhoog. In totaal kunnen die hervormingen de staatsschuld met 3,3 miljard euro terugbrengen. Gaat het parlement akkoord, dan rekent het kabinet nu met een economische neergang van 3 procent. Blijft dat akkoord uit, dan kan dat zelfs 10 procent worden. De te verwachten prijsverhoging van het Russische aardgas speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkelingen. Die kan zelfs verdubbelen, is de verwachting.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

1 opmerking:

Unknown zei

bullshit, er is geen schuld als ze al die miljarden gestolen geld van de heren uit oekraine gewoon teruggeven aan het land. dit is veel meer dan die lening!!!