donderdag 20 maart 2014

Timosjenko: 'Ik ben terug, in alle opzichten'

Oud-premier Joelia Timosjenko is terug in Oekraïne. Ze onderging in Berlijn een medische behandeling voor de hernia waar ze al enkele jaren last van heeft. Via Twitter liet ze weten: 'Ik ben terug, in alle opzichten. Dank aan iedereen die me gesteund heeft en voor mij gevochten heeft.' Timosjenko is vrijwel zeker presidentskandidaat bij de verkiezingen op 25 mei.

Timosjenko werd eerder tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Zij zou een voor haar land nadelig gascontract met Rusland hebben gesloten tijdens haar premierschap. Zelf heeft ze steeds betoogd dat ze dat onder druk heeft moeten doen, aangezien Rusland anders de gaskraan dicht wilde draaien. Ze verbleef korte tijd in een gevangenis, maar werd al snel overgebracht naar een ziekenhuis in Charkiv vanwege haar rugklachten. Onlangs werd ze vrijgelaten.

Haar vrijlating werd door de Europese Unie steeds als een belangrijke voorwaarde gezien voor het associatieverdrag, totdat de inmiddels afgezette president Viktor Janoekovitsj zelf besloot om van het verdrag af te zien. Naar verwachting zet huidig premier Arseni Jatsenjoek vrijdag tijdens de EU-top in Brussel alsnog een handtekening onder het politieke deel van het associatieverdrag. Het aanvankelijk gekoppelde vrijhandelsverdrag blijft voorlopig buiten beschouwing.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: