maandag 17 maart 2014

Poetin erkent onafhankelijkheid Krim 'per direct'

De Russische president Vladimir Poetin erkent de afscheiding van de Krim van Oekraïne. Hij heeft een decreet getekend waarmee hij de Krim erkent als soevereine staat. Poetin zegt dat hij de wil van de bevolking van de Krim volgt met het decreet. De stad Sebastopol, waar de Russische Zwarte Zeevloot zijn basis heeft, houdt een ''bijzondere status''. Volgens de presidentiële persdienst geldt de Russische erkenning van de Krim per direct.

De erkenning van de Krimrepubliek maakt de weg vrij voor toetreding tot de Russische Federatie. Het besluit van Poetin maakt daar echter niet expliciet melding van. Dinsdag spreekt de president beide kamers van het parlement toe. Voor de bijeenkomst zijn ook de leiders van Russische regio's en vertegenwoordigers uit de burgermaatschappij uitgenodigd.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek doet een beroep op de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om ''zoveel mogelijk'' waarnemers te sturen om zo de spanningen in het zuiden en oosten van het land te verminderen. Jatsenjoek bracht het verzoek van zijn kabinet vanmiddag over aan OVSE-voorzitter Tim Guldimann die op bezoek was in Kiev.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar ambassadeur vanmiddag voor overleg teruggeroepen uit Moskou.
 
Bronnen: NU.nl, Interfax

Geen opmerkingen: