woensdag 19 maart 2014

Referendum Krim betaald uit Oekraïense staatskas

Het referendum van afgelopen zondag op de Krim wordt betaald uit de Oekraïense staatskas. Weliswaar het budget voor de autonome Krimrepubliek, maar desondanks is het zuur voor de Oekraïense regering die elke cent wel gebruiken kan. Volgens voorzitter Oleksandr Tsjernenko van het Comité van Kiezers gaat het om ruim 1,1 miljoen euro.

''Te veel geld om een propagandafilm te kunnen maken waaruit blijkt dat de Krim bij Rusland wil horen'', meent Tsjernenko die ook vaststelt dat er nauwelijks voorbereidingen voor het referendum zijn getroffen omdat dit binnen tien dagen gerealiseerd werd. De stembiljetten waren van ''gewoon papier'', terwijl de stembureaus bekostigd werden met geld uit Rusland.

Hij blijft bij zijn opvatting dat het referendum onwettig was en dat de hoge opkomst verzonnen is, al tast Tjernenko in het duister hoeveel stemmers er uiteindelijk bij verzonnen is. ''Jammer, want een werkelijk opkomstcijfer zou kunnen aangeven welke stemming er werkelijk heerst onder de bewoners van de Krim. Daar is nu moeilijk peil op te trekken.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: