vrijdag 21 maart 2014

Inval in Oekraïense chocoladefabriek in Rusland

De Russische politie heeft een inval gedaan in een fabriek van Petro Porosjenko, de Oekraïense 'chocoladekoning' en één van de steunpilaren van EuroMaidan. De inval in de fabriek in Lipetsk was officieel bedoeld 'om naar illegale werknemers' te zoeken, maar kan ook worden gezien in het licht van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne vanwege de Krim.

Het zou het begin kunnen inluiden van een massa-ontslag van de naar schatting 2,9 miljoen Oekraïense gastarbeiders, hetgeen de staatskas ruim 1,4 miljard aan inkomsten kan schelen. Maar het lijkt er vooralsnog op dat het bij de inval vooral te doen was om de politieke houding van Porosjenko. "We hebben geen verontrustende berichten van onze mensen in Rusland gehad'', aldus voorzitter Serhei Oliinik van de Vakbond van Arbeidsmigranten, ''en die verwachten we ook niet te krijgen, aangezien de Russische industrie belang heeft bij gastarbeiders uit Oekraïne.''

Problemen verwacht Oliinik eerder bij het grensoverschrijdende verkeer. Oekraïne en Rusland kunnen over en weer de visumplicht weer in kunnen voeren, waardoor de gastarbeiders op kosten worden gejaagd en het reizen wordt bemoeilijkt.

Woensdag ontstond even een crisissituatie aan de Russische grens die om tien uur 's ochtends zonder enige waarschuwing vooraf dicht ging voor vrachtverkeer. Weliswaar ging een beperkt aantal grensposten na een uur weer open, maar vervolgens werd aangekondigd dat de grensovergangen bij Charkiv, Soemi en Loehansk vanaf donderdagavond zes uur dicht zouden gaan voor de bewoners van de grensstreek aan beide zijden. Weer een dag later werd ontkend dat daarvan sprake was geweest. Wel werd meegedeeld dat een groep wapensmokkelaars tegen was gehouden bij een grensovergang nabij Rostov a/d Don in het zuiden van Rusland.

Intussen heeft Porosjenko laten weten dat niet alleen zijn chocoladefabriek in Lipetsk dicht is sinds de politie-inval, maar dat eind vorige week ook zijn Russische banktegoeden zijn bevroren. Zijn 3.000 werknemers daar zitten nu zonder werk en inkomsten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: