zaterdag 29 maart 2014

Klitsjko trekt zich terug als presidentskandidaat

Vitali Klitsjko heeft zich teruggetrokken als kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 25 mei. Hij steunt nu Petro Porosjenko, het onafhankelijke parlementslid dat vanwege zijn zakelijke activiteiten bekend staat als de 'chocoladekoning'. Klitsjko kondigde dit vanmorgen aan. Hij wil nu burgemeester van Kiev worden, een voornemen dat hij ook eerder al had. De nieuwe burgemeester van de hoofdstad wordt ook op 25 mei gekozen.

De partijleider van Oedar vindt dat 'alle democratische krachten' zich achter de pro-Westerse Porosjenko op moeten stellen. ''De enige kans om de verkiezingen straks te winnen is door een enkele kandidaat aan te wijzen. Laten we ophouden met het over elkaar heen te buitelen, laten we stoppen met het vanouds bekende uitgangspunt dat op elke twee Oekrainers drie de leiding willen nemen", aldus Klitsjko vanmorgen op het partijcongres van Oedar.

Er hebben zich al liefst vijftien kandidaten gemeld voor de presidentsverkiezingen. Porosjenko maakt, op basis van een eerder deze week gepubliceerde peiling de meeste kans met 24,9 procent. Klitsjko en Timosjenko volgen met respectievelijk 8,9 en 8,2 procent. Zowel Klitsjko als Timosjenko zeiden al dat ze Porosjenko in een tweede verkiezingsronde willen steunen, maar Klitsjko gaat vandaag dus nog een stap verder.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: