zondag 30 maart 2014

Dobkin kandidaat namens Partij van de Regio's

Michailo Dobkin (44) is gisteren door de Partij van de Regio's uitgeroepen tot haar presidentskandidaat op 25 mei. De onlangs ontslagen gouverneur van Charkiv had concurrentie van oud-minister Joeri Boiko en de parlementsleden Sergei Tigipko en Oleh Tsariov. Dobkin is een hardliner die lang achter president Viktor Janoekovitsj bleef staan. Nu is hij van plan de betrekkingen met Rusland te herstellen.

"Een van mijn hoofddoelen is om een sterke relatie met Rusland op te bouwen en onze industrieën beter op elkaar aan te laten sluiten. Zonder Rusland zijn we nergens'', aldus Dobkin verder die hetzelfde betoogt als Moskou, namelijk meer autonomie voor de provincies die samen een federatie moeten vormen. In dat geval kunnen de oostelijke en zuidelijke provincies zich afscheiden van Oekraïne en aansluiting zoeken bij Rusland. Verder wil Dobkin dat nieuwe gouverneurs gekozen worden door de bevolking en niet, zoals nu, aangesteld door de president.

Hij heeft de steun van Oekraine's rijkste man, Rinat Achmetov. De oligarch betaalde zijn borgsom nadat Dobkin op 10 maart was gearresteerd en diezelfde Achmetov heeft hem zijn steun toegezegd bij Dobkin's poging om president te worden. De kans daarop is niet groot, want Dobkin kreeg in de afgelopen week gepresenteerde peiling slechts 4,2 procent van de stemmen.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: