vrijdag 21 maart 2014

Oekraïne en EU sluiten alsnog associatieverdrag

Precies vier maanden nadat toenmalig president Viktor Janoekovitsj weigerde het associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen, is dat vanmorgen dan toch nog gebeurd. Namens Oekraïne tekende premier Arseni Jatsenjoek het document in Brussel, namens de EU waren dat in eerste instantie voorzitter Herman Van Rompuy van de Raad van Europa en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Vervolgens zetten de regeringsleiders van alle 28 EU-landen op alfabetische volgorde hun handtekening.

Het associatieverdrag is een politieke overeenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie. Het vrijhandelsverdrag was er aanvankelijk aan verbonden, maar is nu uit praktische overwegingen losgekoppeld. Aan het vrijhandelsverdrag is namelijk verbonden dat Oekraïne grote investeringen moet doen om te voldoen aan de Europese kwaliteitseisen.

Dit argument was vier maanden geleden doorslaggevend voor de toenmalige regering. De financieel-economische situatie is intussen alleen maar slechter geworden, vandaar dat het vrijhandelsverdrag voorlopig is losgelaten. Wel heeft de EU de grens eenzijdig opengesteld voor Oekraïense landbouwproducten. Dat moet de landbouwsector een besparing aan invoerrechten van naar schatting 1 miljard euro opleveren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: