vrijdag 30 september 2022

Oekraine vraagt versneld NAVO-lidmaatschap aan

Oekraïne heeft een aanvraag ingediend om versneld lid te worden van de NAVO. President Volodimir Zelenski heeft dit vanmiddag bekend gemaakt. Volgens Zelenski heeft Oekraïne 'al laten zien dat het een volwaardig lid kan zijn' van het militaire bondgenootschap. De spoedaanvraag werd op straat in Kyiv ondertekend door de president. 

De aanvraag is een volkomen verrassing, al kondigde Zelenski gisteren al wel aan dat hij met een 'fundamenteel besluit' zou komen. 

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO en secretaris-generaal Antonio Guterres geven om 18.00 uur een persconferentie. 

De integrale tekst van de toespraak van president Zelenski waarin hij de spoedaanvraag voor het lidmaatschap van de NAVO bekend maakt: 

Oekraïners!

En al onze vrienden en bondgenoten!

De facto bondgenoten. Vandaag zetten we hier in Kyiv, in het hart van ons land, een beslissende stap voor de veiligheid van de hele gemeenschap van vrije naties. 

We zien wie ons bedreigt. Die klaar is om te doden en te verminken. Die om zijn invloedssfeer uit te breiden niet stopt bij enige wreedheid.

Op 24 februari vond de eerste grootschalige aanval op Oekraïne plaats. De eerste!

Rusland zou niet aan onze grenzen zijn gestopt als we het niet hadden tegengehouden. Andere staten zouden aangevallen zijn. De Baltische landen, Polen, Moldavië en Georgië, Kazachstan…

En ten derde – we moeten de jure vastleggen wat we de facto al hebben bereikt. In Oekraïne wordt beslist over het lot van de democratie in de confrontatie met tirannie. Het is hier, met de hardheid van onze staatsgrenzen, dat we de hardheid van de grenzen van alle Europese staten kunnen waarborgen. We kunnen garanderen dat niemand anders de oorlog terug naar ons continent zal durven brengen.

Het is hier, in Oekraïne, dat de waarden van onze Euro-Atlantische gemeenschap echte vitale energie hebben gekregen. De kracht van de natie die vecht voor vrijheid, en de kracht van de naties die helpen in deze strijd.

We zijn de facto bondgenoten. Dit is al gerealiseerd. De facto hebben we onze weg naar de NAVO al voltooid. De facto hebben we de interoperabiliteit met de Bondgenootschappelijke normen al bewezen, ze zijn echt voor Oekraïne - echt op het slagveld en in alle aspecten van onze interactie.

We vertrouwen elkaar, we helpen elkaar en we beschermen elkaar. Dit is wat de Alliantie is. De facto.

Vandaag doet Oekraïne een aanvraag om het de jure te maken. Volgens een procedure die consistent is met onze betekenis voor de bescherming van onze hele gemeenschap. Onder een versnelde procedure.

We weten dat het mogelijk is. We hebben gezien dat Finland en Zweden dit jaar met toetreding tot de Alliantie zijn begonnen zonder een actieplan voor lidmaatschap.

Dit is eerlijk. Dit is ook eerlijk voor Oekraïne. Dit is de consolidering op het niveau van het verdrag van wat al is bereikt in het leven en wat onze waarden zijn.

We begrijpen dat hiervoor de consensus van alle leden van het Bondgenootschap nodig is. We begrijpen dat het nodig is om tot een dergelijke consensus te komen. En daarom, terwijl dit gebeurt, bieden we aan om onze voorstellen met betrekking tot veiligheidsgaranties voor Oekraïne en heel Europa uit te voeren in overeenstemming met het Kiev Security Compact, dat is ontwikkeld en gepresenteerd aan onze partners.

Beveiliging heeft geen alternatieven. Maar vastberadenheid is nodig om het te garanderen.

We zetten onze beslissende stap door de aanvraag van Oekraïne voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen.

Vandaag heeft de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne een besluit aangenomen om sancties op te leggen aan belangrijke personen en rechtspersonen van Rusland die niet de moed hadden om zich uit te spreken ter verdediging van de menselijkheid en het internationaal recht, of die op de een of andere manier betrokken zijn in agressieve stappen tegen Oekraïne en de gemeenschap van democratische naties.

En tegelijkertijd richt ik me tot de volksvertegenwoordigers van Oekraïne: tijdens de volgende zitting van de Verchovna Rada van Oekraïne zal een wetsontwerp over de nationalisatie van alle Russische activa worden overwogen, wat deze procedure aanzienlijk zou moeten vereenvoudigen. Gelieve dit wetsvoorstel onverwijld goed te keuren.

We voltooien de ontmanteling van de Russische invloed op Oekraïne, Europa en de wereld.

Glorie aan Oekraïne!

Omsingeling stad Liman is bijna voltooid

De omsingeling van de Russische troepen bij de stad Liman in de provincie Donetsk is volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger 'bijna voltooid'. In en rond de stad bevinden zich zo'n 5.500 Russische soldaten die nu proberen te ontsnappen via de enige weg die nog niet volledig in Oekraïense handen is. 

'We kunnen nog geen gedetailleerde informatie geven over hoe het er nu voor staat', zegt legerwoordvoerder Serhii Tsjerevati. 'We zien wel steeds meer hoopvolle video's voorbij komen van onze soldaten, maar er wordt nog steeds gevochten. Als de situatie wat gestabiliseerd is, dan zullen we met meer informatie komen.'

De situatie bij Liman is niet te vergelijken met die van het begin van het Oekraïense tegenoffensief, legt Tsjerevati uit. Het Russische leger blijkt hier goed voorbereid en gemotiveerd te zijn. 'Vandaar dat het ditmaal langer duurt om de Russische troepen in te sluiten en ze te verslaan.'

Bron: Censor.net

'Schieten op Rusland met HIMARS mag niet'

De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties zegt dat er een overeenkomst is met de Amerikaanse regering dat de HIMARS-raketinstallaties niet worden gebruikt om Russisch grondgebied mee te beschieten. Voor de overige, door Amerika aan Oekraïne geleverde zware wapens geldt deze beperking niet, aldus Oksana Makarova. 

De Verenigde Staten leverden al 16 HIMARS aan Oekraïne. De precisiewapens hebben al grote invloed gehad op het verloop van de oorlog met Rusland. Er zijn nogeens 18 HIMARS onderweg naar Oekraïne.

Vorige maand zei minister Oleksii Reznikov van Defensie al dat zijn regering beloofd heeft om geen door het Westen geleverde wapens te gebruiken voor het beschieten van doelen op Russisch grondgebied, met uitzondering van de door Rusland geannexeerde Krim. Dat zal volgens Reznikov ook gelden voor de Oekraïense gebieden die Rusland op het punt staat te annexeren.

Bron: European Pravda

Aanval op hulpkonvooi: 23 doden, 28 gewonden

G
ouverneur Oleksandr Staroech van Zaporizja meldt dat er 23 burgerdoden gevallen na een Russische raketaanval op een konvooi met auto's. Zeker 28 anderen raakten gewond. De aanval gebeurde vanmorgen vroeg. 'Er stond een rij mensen die naar het tijdelijk bezette gebied wilden om familieleden op te halen en om hulpgoederen af te leveren', aldus Staroeh.

Het door Rusland geïnstalleerde militaire bestuur van Zaporizja zegt uiteraard dat het Oekraïense leger de aanval heeft uitgevoerd. De burgers waren volgens staatspersbureau RIA onderweg naar het 'bevrijde deel' van de regio. Een getuige zegt tegen persbureau Reuters dat er zeker twaalf lichamen te zien waren, vier lichamen lagen nog in auto's. De raketinslag heeft een grote krater in de grond achtergelaten.

President Volodimir Zelenski reageerde op Telegram woedend op de Russische aanval. 'Bloeddorstige schurken! Jullie zullen je moeten verantwoorden. Voor elke Oekraïense dode.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Poetin: Cherson en Zaporizja onafhankelijk

Het gebied dat Rusland op het punt staat te annexeren, 
inclusief de delen die door het Oekraïense leger worden
 beschermd tegen de Russische gretigheid.
Infographic: The Guardian,
De Russische president Vladimir Poetin heeft de 'onafhankelijkheid' van de Oekraïense provincies Cherson en Zaporizja per decreet bevestigd, in de aanloop naar de annexatie van deze provincies die naar verwachting vanmiddag wordt afgekondigd. De 'volksrepublieken' in de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk werden op 22 februari van dit jaar al als onafhankelijke staten door Rusland erkend, twee dagen voor de inval in Oekraïne.

De tekst van het decreet: 'In overeenstemming met de algemeen geaccepteerde uitgangspunten en normen van de internationale wetgeving, met erkenning en instemming van het uitgangspunt van gelijkheid en het recht op zelfbeschikking van volkeren zoals vastgelegd in het Charter van de Verenigde Naties, en met inachtneming van de wens van de bevolking van de provincie Cherson zoals uitgedrukt in het referendum van 27 september 2022, stel ik vast dat de soevereiniteit en onafhankelijkheid van de provincie Cherson wordt erkend.'

Voor de Oekraïense provincie Zaporizja geldt dezelfde tekst, maar dan uiteraard met het benoemen van Zaporizja in plaats van Cherson.

Bronnen: RIA Novosti, The Guardian

donderdag 29 september 2022

Zelenski roept nationale veiligheidsraad bijeen

President Volodimir Zelenski wil dat de nationale veiligheids- en defensieraad morgen in spoedzitting bijeen komt voor overleg over de situatie die ontstaat als Rusland zich morgenmiddag de Oekraïense provincies Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson toe-eigent. 

Volgens Oleksii Danilov, secretaris van de nationale veiligheids- en defensieraad, zullen morgen 'cruciale en fundamentele' besluiten worden genomen. Voorafgaand aan deze vergadering overlegt president Zelenski met de generale staf.

Bron: Ukrajinska Pravda

VS geeft Oekraïne nog eens 18 HIMARS'en

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie voor Defensie, heeft gisteren bekendgemaakt voor nog eens één miljard dollar aan wapens en munitie naar Oekraïne te sturen. Het belangrijkste aspect van de wapenlevering is ongetwijfeld de levering van 18 extra HIMARS-raketsystemen. Deze bewezen hun nut al in de strijd, door onder meer belangrijke infrastructuur als dammen, treinsporen, munitiedepots en commandoposten onder vuur te nemen.

Naast de 18 HIMARS’en sturen de VS ook onder meer 150 gepantserde Humvee’s, 150 voertuigen om wapens voort te trekken, gepantserde trucks en trailers en 20 radarsystemen. Dat maakte het Pentagon zelf beken
d in een persbericht. 

De nieuwe levering zal vrij snel in Oekraïne inzetbaar zijn: alles komt rechtstreeks uit de wapenvoorraden van het Amerikaanse leger. Enkel de HIMARS-systemen zullen pas binnen enkele maanden of jaren beschikbaar zijn, die moeten nog gekocht en gebouwd worden.

Met deze levering komt de totaal geleverde militaire steun van de VS aan Oekraïne sinds januari 2021 op maar liefst 16,9 miljard dollar te staan; het bruto binnenlands product van Georgië is kleiner, met 15 miljard dollar. In totaal kan Oekraïne nu beschikken over 34 HIMARS-systemen en minstens twaalf M270 MLRS’en (Multiple Launcher Rocket System).

Bron: Business AM

Russische bereidheid om te vechten daalt

De Russische bevolking begint langzaam maar zeker genoeg te krijgen van de 'speciale operatie' in Oekraïne. Uit een peiling van het onderzoeksbureau Levada Center blijkt dat 48 procent vindt dat het tijd is voor vredesonderhandelingen. Begin augustus was 38 procent voorstander van praten in plaats van vechten. De voorstanders van doorvechten gingen juist van 52 naar 44 procent. 

De verminderde bereidheid om de oorlog voort te zetten, lijkt het gevolg van de vorige week door de Russische president Vladimir Poetin uitgeroepen mobilisatie.

De populariteit van Poetin heeft door de mobilisatie ook een flinke knauw gekregen. Vond 83 procent van de Russen hem tot voor kort een goede president, nu is dat volgens Levada Center nog maar 77 procent. Het is de grooste daling in populariteit sinds 2018 toen Poetin de pensioengerechtigde leeftijd verhoogde, wat voor protesten in het hele land zorgde.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Moscow Times

Parlement wordt morgen in Kremlin verwacht

De leden van de Doema, het Russische parlement, worden morgenmiddag om 15.00 uur (14.00 uur onze tijd) verwacht in het Kremlin voor een 'ceremonie met deelname van Vladimir Poetin'. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin dat het om 'een ceremonie waarbij de akkoorden over aansluiting van de nieuwe gebieden bij Rusland worden ondertekend'. De Russische president zou daarbij ook een toespraak houden.

Voorzitter Valentina Matvienko zegt dat de Russische Federatieraad zich komende dinsdag uitspreekt over aansluiting bij Rusland van de bezette delen van de Oekraïense provincies Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson. 

Aanvankelijk zou het de bedoeling zijn geweest dat de Doema en de Federatieraad morgen in een gezamenlijke vergadering naar een toespraak van president Poetin zouden luisteren. 

Bron: Ukrajinska Pravda

    'Kinderen Marioepol zijn nu thuis in Rusland'

    Dertig kinderen uit Marioepol die door de Russische autoriteiten ergens in de buurt van Moskou zijn ondergebracht hebben het daar prima naar de zin volgens de Russische ombudsman Maria Lvova-Belova. Ze stonden aanvankelijk afwijzend tegenover hun nieuwe omgeving, maar 'inmiddels houden ze van Rusland'. Ook Lvova-Belova zou een Oekraïens kind in huis hebben genomen. 

    De ombudsman heeft het over de Oekraïense ouders als 'gastouders' die de kinderen in de steek waren gelaten en door het Russische leger uit schuilkelders in Marioepol zijn gered. De kinderen zouden na aankomst hebben gescholden op de Russische president en ze zongen uit protest het Oekraïense volkslied. Maar 'heropvoeding' zou hun houding hebben veranderd. Een aanbod om terug naar Oekraïne te gaan werd volgens de ombudsman door hen afgewezen. 

    Lvova-Belova noemt het 'onbegrijpelijk' dat de Oekraïense regering de kinderen terug wil hebben. De burgemeester van Marioepol zegt dat er nog steeds kinderen naar Rusland worden gedeporteerd. 

    Bron: Ukrajinska Pravda

    'Mobilisatie schaadt de Russische economie'

    Vooral goedopgeleide mannen vertrekken uit Rusland om aan de mobilisatie te ontkomen. 'Een groeiende brain drain lijkt een aanzienlijke bedreiging te gaan worden voor de Russische economie', aldus het Britse ministerie van Defensie op basis van rapporten van de eigen inlichtingendiensten. Het valt volgens het ministerie onmogelijk te zeggen hoeveel mannen inmiddels het land hebben verlaten. 

    De Russische krant Novaja Gazeta houdt het vooralsnog op 260.000. De vorige week door president Vladimir Poetin aangekondigde mobilisatie zou 300.000 reservisten betreffen, maar het presidentiële decreet blijkt nogal wat vaagheden te bevatten.

    Volgens het Institute for the Study of War (ISW) worden pas opgeroepen en nauwelijks getrainde rekruten direct naar het front gestuurd om de uitgedunde gelederen van het Russische leger te versterken. De Oekraïense generale staf constateert zelfs dat soldaten soms helemaal geen militaire training hebben gehad voordat ze worden ingezet. Dat wordt ook bevestigd door berichten van Russische soldaten op de sociale media.

    Bronnen: Kyiv Post, The Kyiv Independent

    woensdag 28 september 2022

    Geen toespraak Poetin vrijdag, wel een concert

    Er komt geen toespraak van de Russische president Vladimir Poetin voor het parlement waarin hij reageert op de uitslagen van de pseudo-referenda in de Oekraïense provincies Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson. Zijn woordvoerder Dmitri Peskov heeft dat vandaag gezegd tegen de Russische persagentschappen Interfax, TASS en RIA Novosti. 'Er zijn op dit moment geen plannen, maar als zich onverwachte gebeurtenissen voordoen, dan kan dat veranderen.'

    Peskov zei ook dat Poetin de door Rusland aangestelde leiders van de Donbas, Denis Poesjilin en Leonid Pasetsjnik, gaat ontvangen, maar het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt. Poesjilin en Pasetsjnik zijn al in Moskou gearriveerd om de ophanden zijnde annexatie te bespreken. 

    De drie nieuwsagentschappen maken wel melding van een concert dat vrijdag vlakbij het Kremlin in Moskou wordt gehouden om de annexatie van de vier Oekraïense provincies te vieren.

    Volgens de onafhankelijke Russische nieuwssite Medusa wil het Kremlin wachten met de annexatie, omdat dit nieuws niet het verwachte/gehoopte PR-effect zal hebben temidden van alle onrust door de gedeeltelijke mobilisatie.

    Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Independent

    Europa verdeeld over Russische legerontduikers

    In Europa is er verdeeldheid over hoe er wordt omgegaan met Russen die asiel aanvragen. Vooral Polen, Estland, Letland en Litouwen willen Russische dienstweigeraars buiten de deur houden. Duitsland en Nederland geven aan dat alle vluchtelingen volgens de internationale afspraken asiel mogen aanvragen. De Belgische premier vindt het niet de bedoeling dat Europa de deur openzet, en deelt bijna geen visum uit.

    Volgens Ruslanddeskundige Helga Salemon, van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies proberen op dit moment veel Russen weg te komen, en zijn er ontzettend lange wachtrijen bij de grenzen. 'Er zijn twee problemen: visums worden niet verstrekt en er is geen vervoer. Russen zijn nu bezig met een aanmeldpunt bij de grens bij Georgië. Russen die daar aankomen, worden gelijk gemobiliseerd.'
    Russische deserteurs en dienstweigeraars kunnen asiel in Nederland aanvragen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. 'Maar dat is een toezegging die verder niets om het lijf heeft', zegt onderzoeker migratierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Carolus Grütters.

    'Elke aanvraag kan afgewezen worden. Bovendien belanden hun dossiers nu onderaan de stapel.' In juni 2022 kondigde staatssecretaris Van der Burg namelijk een 'moratorium' af. Dat houdt in dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voorlopig geen beslissingen neemt over de aanvragen, en daarom worden Russen tot zeker het einde van dit jaar niet uitgezet.

    'Dat moratorium zegt eigenlijk: in een onzekere situatie wachten we even af wat er gebeurt', zegt hoogleraar Grütters. 'Dat komt Van der Burg wel goed uit, zeker met wat er nu in Ter Apel speelt.'
    Grütters verwacht niet dat veel Russen deze kant op komen. "Ik denk niet dat dat zo hard van stapel loopt. Het gaat sowieso om mensen die het geld hebben. Mensen die Rusland ontvluchten, hebben drie opties: ze kunnen binnen Rusland vluchten, vlak over de grens, of ver over de grens. Nederland pakt 4 procent asielzoekers die naar Europa komen. Mensen zijn zo wanhopig, dat ze de trein nemen naar Belarus waar het nog onderdrukkender is dan in Rusland."

    Bron: 1Vandaag

    Onvoorwaardelijke steun voor Oekraïne neemt af

    Met de toenemende prijsstijgingen daalt de onvoorwaardelijke steun voor de hulp aan Oekraïne. Een half jaar geleden stond twee derde (65 procent) achter de hulp, ook als dat ze lange tijd zou raken in de portemonnee. Nu is dat nog de helft (49 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 leden van het Opiniepanel. 

    Met de sancties tegen Rusland hopen westerse landen dat het land economisch zo zwaar wordt getroffen dat het zich terugtrekt uit Oekraïne. Nederland stuurt ook wapens naar Oekraïne. Een bijkomend gevolg van de sancties en de oorlog is dat in Nederland de prijzen van producten als gas en boodschappen flink zijn toegenomen.

    Een kwart (24 procent) staat op dit moment nog wel achter sancties tegen Rusland, maar niet meer als de prijsstijgingen nog langer doorzetten. 1 op de 5 (20 procent) staat überhaupt niet achter de steun aan Oekraïne.

    'Natuurlijk moeten wij Oekraïne steunen, maar niet ten koste van alles', schrijft iemand. 'Ik vind de armoede in Nederland nu al behoorlijk heftig. Als dat erger wordt door steun aan Oekraïne, ga ik twijfelen of we dat wel moeten doorzetten.'

    Lees verder op de website van 1Vandaag.

    Bron: 1Vandaag

    Zelenski: Rusland misbruikt z'n kernwapens

    Rusland zou geen kernwapens moeten hebben, omdat dit land er niet goed mee weet om te gaan. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gisteravond gezegd in een toespraak via een videoverbinding voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 'Voortdurend dreigen Russische leiders en hun propagandisten met het gebruik van kernwapens', aldus Zelenski.

    Hij wees er op dat Rusland het niet bij kernwapens alleen laat. Rusland negeert de oproepen van de VN-atoomwaakhond IAEA om z'n soldaten weg te halen van de kerncentrale van Zaporizja, terwijl afgelopen week ook een aanval plaats had op een andere Oekraïense kerncentrale.

    De Veiligheidsraad kwam gisteravond bijeen om te praten over de pseudo-referenda over aansluiting bij Rusland van de bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne. De spoedzitting was aangevraagd door Oekraïne.

    Bron: Ukrinform

    dinsdag 27 september 2022

    Rusland: 🤡 procent voorstemmers referendum

    De Russische centrale kiescommissie zegt in hoera-stemming dat 🤡 procent van de inwoners van de bezette delen van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson heeft gekozen voor aansluiting bij Rusland. In de afgelopen dagen gingen medewerkers van de stembureaus onder begeleiding van gewapende soldaten en zelfs huurlingen van het bedrijf Wagner de deuren langs om zoveel mogelijk mensen te laten stemmen. 

    Nee-stemmers werden apart geregistreerd. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie kregen nee-stemmers te horen dat ze na de aansluiting van hun provincie bij Rusland een oproep zouden krijgen om mee te vechten met het Russische leger tegen hun landgenoten.

    Bron: The Kyiv Independent

    Omdat het hier een pseudo-referendum betreft waarbij Oekraïners onder schot werden gehouden en slechts 'ja' konden stemmen, vermeld ik het percentage voorstemmers niet. Het geeft dit pseude-referendum alleen maar een zweem van legitimiteit. Het zou dan ook goed zijn als (nieuws)media dit voorbeeld volgen. Want: waarom zouden Oekraïners deel uit willen maken van een land dat eerder hun steden en huizen aan puin heeft geschoten en duizenden landgenoten heeft gedood?

    Ambassadeur Maksim Kononenko gaat weg

    De Oekraïense ambassadeur Maksim Kononenko vertrekt na ruim een half jaar alweer uit Nederland. Het kantoor van president Volodimir Zelenski maakte vandaag het ontslag van de ambassadeur bekend. Kononenko was eerder adviseur van de Oekraïense ambassadeur in Frankrijk. Zijn voorganger in Den Haag, Vsevolod Chentsov vertrok een jaar geleden naar Brussel waar hij (opnieuw) de Oekraïense ambassadeur bij de Europese Unie werd.

    Bron: Europejska Pravda

    Patriarch Kirill: 'Vechten wast alle zonden weg'

    Patriarch Kirill, geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe kerk, blijft zich inspannen om de Russische invasie in Oekraïne te rechtvaardigen. Afgelopen zondag zei hij tijdens een kerkdienst dat dienen in het leger 'alle zonden wegwast'. De door president Vladimir Poetin afgeroepen mobilisatie kan volgens deze bloeddorstige priester de orthodoxe kerken in Rusland en Oekraïne weer bij elkaar brengen. 
    Begin 2019 verkreeg de Oekraïense orthodoxe kerk zelfstandigheid, tot grote onvrede van de Russisch-orthodoxe kerkleider. De Oekraïense kerk mag van Kirill terugkeren in de 'moederschoot', maar hij zegt er wel bij dat er dan geen compromissen worden gesloten.

    Kirill zegt nu in een interview met het Russische staatspersbureau TASS: 'We hebben een noodlottige tijd meegemaakt en in een noodlottige tijd moeten we ons geloof vernieuwen, ons bewustzijn en ons geheugen aanscherpen en anders kijken naar veel dingen waar we gisteren nog zonder enige aandacht of speciale zorg naar keken. En dan zal deze spirituele mobilisatie van ons, waartoe ik nu iedereen oproep, ook helpen om alle krachten van ons vaderland te mobiliseren.'

    Bron: TASS

    Medvedev: 'Kernwapens inzetten kan ongestraft'

    De Russische oud-president Dmitri Medvedev, tegenwoordig vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad, meent dat een aanval met kernwapens op Oekraïne ongestraft blijft, omdat de Navo-landen te bezorgd zijn om hun eigen veiligheid. Ze willen niet 'sterven in een nucleaire apocalyps.' Hij schrijft dit op Telegram. 

    'Stel je voor dat Rusland genoodzaakt is om de sterkste wapens in te zetten tegen het regime in Oekraïne dat zo'n grote schaal agressie jegens ons pleegt dat het voortbestaan van ons land in gevaar komt. Ik geloof dat de Navo niet direct betrokken wil raken in het conflict, zelfs niet in dit scenario. Tebslotte is de veiligheid van Washington, Londen, en Brussel voor het Noord-Atlantische verbond veel belangrijker dan het lot van een overbodig Oekraïne', aldus Medvedev die zich in de afgelopen maanden steeds krachten heeft uitgedrukt.

    Bron: Ukrajinska Pravda

    'Te annexeren gebied en Krim in één district'

    Dmitri Rogozin.
    De bezette delen van de vier Oekraïense provincies zouden samen met de in maart 2014 
    geannexeerde Krim één Russisch district kunnen vormen, aldus de Russische zakenkrant Vedomosti vandaag op basis van informatie van een lid van de Russische Federatieraad en een bron dichtbij het bestuur van de Krim. Het schiereiland maakt deel uit van Rusland's Zuidelijke Federale District. 

    Volgens Sergej Tsekov, namens de Krim lid van de Federatieraad, bestaat er 'geen twijfel' over de vorming van een nieuw federaal district, maar is er nog geen duidelijkheid over de naam die dit district moet krijgen. 'Er zijn verschillende opties', aldus Tsekov tegenover het Russische persagentschap RIA Novosti. 

    Vedomosti zegt op basis van informatie van anonieme bronnen bij het Kremlin en de Russische defensie-industrie dat Dmitri Rogozin in beeld is als vertegenwoordiger van president Vladimir Poetin in het nieuw te vormen district. 

    De nationalist Rogozin is een groot voorstander van de Russische aanval op Oekraïne. Hij was eerder vicepremier en ambassadeur  bij de Navo voordat hij directeur werd van het ruimtevaartbedrijf Roskosmos. In juli werd hij ontslagen. Zowel woordvoerder Dmitri Peskov als Rogozin zelf wilden geen commentaar geven op het bericht van Vedomosti.

    Bron: The Moscow Times

    'Poetin ziet annexatie als rechtvaardiging'

    De Russische president Vladimir Poetin houdt vrijdag een toespraak voor de Doema en de Federatieraad waarin hij naar verwachting aankondigt dat de bezette Oekraïense gebieden deel gaan uitmaken van de Russische Federatie. Volgens het Britse ministerie van Defensie hoopt Poetin dat deze stap wordt gezien 'als een 
    rechtvaardiging van de speciale operatie tegenover de Russische bevolking'. 

    Maar dat is, aldus het Britse ministerie, ijdele hoop 'nu het voor de Russen steeds duidelijker wordt dat het slecht gaat aan het front in combinatie met de onrust die de gedeeltelijke mobilisatie teweeg heeft gebracht'. Er zouden al zeker 260.000 Russische mannen naar het buitenland zijn gevlucht om aan de mobilisatie te ontkomen.

    Afgelopen vrijdag begon het pseudo-referendum van de Russen in de bezette delen van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De uitslag wordt vandaag of morgen verwacht. Oekraïne heeft verzocht om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die later vandaag plaats zou moeten hebben.

    'Een pseudo-referendum waarbij de mensen onder bedreiging moeten stemmen kan nooit vrij en eerlijk zijn en wij zullen het resultaat daarom ook nooit erkennen', aldus de Britse minister James Cleverly van Buitenlandse Zaken.

    Bron: The Kyiv Independent, RFE/RL

    maandag 26 september 2022

    Nederland schroeft hulp aan Oekraïne op

    Het kabinet gaat de steun aan Oekraïne intensiveren, schrijft premier Mark Rutte vanavond op Twitter. 'Meer wapens, meer sancties, meer isolatie van Rusland.' 
    Daarmee reageert het kabinet op de mobilisatie van troepen in Rusland en de schijnreferenda die Rusland hield in bezet gebied in Oekraïne. 'De bescherming van Europa is voor onze veiligheid cruciaal", aldus de premier. Vorige week zei hij bij de Verenigde Naties dat Poetin "en zijn agressieoorlog moet worden gestopt.'

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski schrijft op Twitter een 'productief' gesprek met Rutte gehad te hebben. Nederland en Oekraïne zijn het volgens hem 'unaniem' eens dat extra sancties tegen Rusland nodig zijn na het houden van de schijnreferenda.

    De premier maakte niet bekend wat het kabinet precies gaat uittrekken voor wapens of andere middelen. Het kabinet deelt informatie daarover slechts spaarzaam, om zo Rusland niet wijzer te maken dan nodig.

    Bron: NU.nl

    Kremlin geeft fouten bij mobilisatie toe

    Het Kremlin geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de mobilisatie van reservisten die dienst moeten gaan doen in de oorlog in Oekraïne. 'Er zijn inderdaad gevallen bekend waarbij de regels van het mobilisatiedecreet zijn geschonden. In enkele regio's zijn de gouverneurs nu druk doende om dit te herstellen', aldus woordvoerder Dmitri Peskov op een persconferentie. Hij voegde er aan toe dat 'het aantal gevallen al aan het dalen is'.

    De Russische president Vladimir Poetin kondigde afgelopen week de mobilisatie aan van duizenden reservisten. Dat leidde tot protesten in het hele land, terwijl veel Russische mannen naar het buitenland vertrokken om aan de mobilisatie te ontkomen. Op vragen van verslaggevers over geruchten als zou de staat van beleg worden afgekondigd en dat de grenzen gesloten worden, antwoordde Peskov vanmiddag dat daarvan geen sprake is.

    Bron: Moscow Times

    IAEA gaat weer overleggen over kerncentrale

    De VN-atoomwaakhond IAEA gaat komende week opnieuw met Rusland en Oekraïne in gesprek over de kerncentrale in Zaporizja. Dat heeft IAEA-chef Rafael Grossi gezegd. Vorige week sprak het IAEA al met de Russische en Oekraïense buitenlandministers over de mogelijke instelling van een veiligheidszone rond de centrale. Zaporizja is al geruime tijd het toneel van gevechten en er wordt gevreesd voor een nucleair ongeval. Zo'n ongeluk kan worden veroorzaakt als de centrale, die in door Rusland bezet gebied in Oekraïne ligt, bij aanvallen beschadigd raakt.

    Vorige week zei Grossi dat hij met de ministers had gesproken over hoe zo'n zone eruit moet zien. Volgens hem delen beide landen de overtuiging dat zo'n zone noodzakelijk is. "Gezien de urgentie van de situatie en de ernst van de gebeurtenissen, moeten we snel handelen", aldus Grossi. Begin deze maand concludeerde het atoomagentschap al dat er schade is aan het gebouw voor kernbrandstof en aan de opslagfaciliteit voor vast radioactief afval.

    Voor Rusland is een veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja bespreekbaar. Dat heeft Alexej Lichatsjev, algemeen directeur van het Russische staatsbedrijf Rosatum gezegd in de algemene vergadering van de IAEA. Dat meldt het persagentschap TASS. Wel voegde Lichatsjev er aan toe dat hij een niet-politieke opstelling van de IAEA verwacht.

    Bron: NOS

    ISW ziet geen invloed mobilisatie op het slagveld

    De mobilisatie die afgelopen week in gang is gezet door de Russische president Vladimir Poetin zal volgens het Institute for the Study of War (ISW) dit jaar geen merkbare invloed op het verloop van de oorlog. En waarschijnlijk ook niet in 2023. Oorzaak: de fundamentele, structurele uitdagingen waarmee de Russische Federatie te maken heeft. Daardoor verandert er niets, de komende maanden niet, en mogelijk zelfs de komende jaren niet.

    Het ISW constateert dat Poetin's handelwijze laat zien dat hij 'veel meer bezig is om lichamen naar het slagveld te brengen dan om fundamentele problemen aan te pakken'. Het is ook duidelijk dat Rusland weliswaar een groter leger op de been krijgt, maar dat dit op een onhandige manier gebeurt met grote sociale en politieke consequenties. 

    In 2008 was de laatste keer dat Rusland besloot tot een mobilisatie. Sindsdien zijn er geen reservetroepen opgezet die snel gemobiliseerd kunnen worden en zo voor een omslag in de strijd kunnen zorgen. Ook is het leger er niet in geslaagd om zowel dienstplichtigen als beroepssoldaten samen te brengen. De dienstplicht werd zelfs teruggebracht van twee naar een jaar, wat ook weer invloed heeft gehad op de inzetbaarheid van het Russische leger.

    'De mobilisatie heeft een lelijk karakter, de nieuwe soldaten zijn slecht uitgerust en hun motivatie om te gaan vechten is waarschijnlijk nog slechter. Wel is het systeem zo opgezet dat het de militaire commissarissen en andere Russische officials wel lukt om voldoende mensen op te sporen en ze naar trainingseenheden te sturen en vervolgens de oorlog in', aldus het ISW.

    Het Britse ministerie van Defensie zegt op basis van militaire inlichtingen dat de gemobiliseerde mannen nauwelijks getraind worden voordat ze naar het front vertrekken.

    Bronnen: Interfax, Ukrinform

    Zelenski: 'Ik ga er niet vanuit dat Poetin bluft'

    President Volodimir Zelenski gaat er niet vanuit dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin bluft als hij dreigt met het inzetten van kernwapens. In een interview met de Amerikaanse televisiezender zegt Zelenski 'dat het gisteren misschien bluf was, maar vandaag zou het zomaar eens serieus kunnen zijn.'

    De Oekraïense president wijst daarbij op de bezetting van de kerncentrale van Zaporizja door het Russische leger. 'Wat is het verschil tussen het dreigen met kernwapens en nucleaire kracht als drukmiddel? Hij viel onze kerncentrale bij de stad Enerhodar aan en nam die in beslag. Deze kerncentrale heeft de kracht van zesmaal die van Tsjernobyl.'

    'Enkele dagen geleden hebben ze een andere kerncentrale beschoten bij Pivdenna. De raket kwam neer op 300 meter van de kerncentrale. Alle ramen en deuren van de kerncentrale werden beschadigd. Het is duidelijk dat Poetin ons allemaal schrik wil aanjagen. Tot dusver heeft hij het bij nucleaire kracht als drukmiddel gehouden, maar ik denk niet dat hij bluft als hij met het inzetten van kernwapens dreigt. Iedereen ziet die dreiging. We moeten allemaal druk op hem blijven uitoefenen om hiervan af te zien.'

    Bron: Ukrajinska Pravda

    Amerika waarschuwt Rusland voor kernwapens

    De Amerikaanse regering heeft Rusland gewaarschuwd dat het gebruik van kernwapens in Oekraïne 'verschrikkelijke gevolgen' zal hebben. In een interview met US TV zegt minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken. 'We zijn zowel in het openbaar als in beslotenheid duidelijk geweest tegen de Russen dat ze op moeten houden met het in het wilde weg dreigen met kernwapens.'

    Blinken wilde weinig kwijt over de Amerikaanse reactie op het gebruik van kernwapens door Rusland, behalve dan dat de regering al voorbereidingen heeft getroffen voor een reactie. 'President Biden is vastbesloten om alles in het werk te stellen zodat de Oekraïners zichzelf kunnen verdedigen, zoals we ook alles doen om andere landen mee te krijgen zodat die druk uitoefenen op Rusland. Maar we zijn ook vastbesloten om deze oorlog niet verder uit de hand te laten lopen.'

    De minister zei ook dat hij zelf vrij harde bewijzen heeft gezien van oorlogsmisdrijven toen hij enkele weken geleden een bezoek bracht aan Oekraïne. 'Ik was in de stad Irpin', aldus Blinken. 'En ik zag daar flatgebouwen, het ene na het andere volledig verwoest. Waar de Russen wegtrekken laten ze duidelijke sporen acht van wreedheden en oorlogsmisdaden. We doen er alles aan om de bewijzen te onderzoeken en veilig te stellen, zodat we de daders naderhand ter verantwoording kunnen roepen.'

    Bron: Kyiv Post

    zondag 25 september 2022

    ISW: 'Rusland wil krijgsgevangenen inlijven'

    Het lijkt er op dat het Russische leger Oekraïense krijgsgevangenen wil dwingen om tegen hun eigen land te vechten. Volgens het Institute for the Study of War (ISW) berichtten Russische staatsmedia gisteren dat Oekraïense krijgsgevangenen in het strafkamp Olenivka de 'volksrepubliek' Donetsk (DNR) gevraagd zouden hebben of ze deel mogen uitmaken van het vrijwilligersbataljon Bohdan Chmelnitsjki.

    Als Rusland of de door Rusland aangestuurde rebellen Oekraïense krijgsgevangenen dwingen om voor hen te vechten, dan is dat een schending van de Geneefse Conventie die krijgsgevangenen een goede behandeling garandeert. Letterlijke teksten uit dit internationale verdrag: 'Geen enkele krijgsgevangenen mag ooit gestuurd of gevangen gehouden in een gebied waar hij blootgesteld wordt aan de gevaren van een gevechtszone' en hij zal niet 'gedwongen worden om werk te doen dat ongezond of gevaarlijk is'.

    In het strafkamp Olenivka kwamen op 29 juli 53 Oekraïense krijgsgevangenen om het leven en er vielen 75 gewonden bij een aanslag die door Rusland werd toegeschreven aan Oekraïne, wat onwaarschijnlijk is. In het kamp zaten veel soldaten van het Azov-bataljon die hebben gevochten voor het behoud van Marioepol.

    Bron: ISW

    In 1991 koos 92,3 procent voor onafhankelijkheid

    Met het oog op de nepreferenda die Rusland de komende dagen gaat houden op Oekraïens grondgebied in de provincies Cherson, Zaporizja, Loehansk en Donetsk nog maar eens een overzicht van de stemming over de Oekraïense onafhankelijkheid in 1991: 92,3 procent was voor onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie c.q. Rusland. In de provincies Cherson en Zaporizja was 90 procent voorstander, in Loehansk en Donetsk 83 procent. Op de Krim was destijds ook een kleine meerderheid (54 procent) voor onafhankelijkheid.


    Bron: archiefdienst Verchovna Rada

    Duitse 'waarnemer' vertrekt, Nederlandse blijft

    Sonja van den Ende.

    Een Duitser die op uitnodiging van Rusland als onafhankelijke waarnemer het pseudo-referendum volgde in het zuidoosten van Oekraïne, houdt het na twee dagen al voor gezien. Aanleiding is de ophef in Duitsland over zijn bezoek en de 'pijnlijke' consequenties. Een Nederlandse vrouw blijft wel aanwezig.

    Hij zegt voor vertrek naar Zaporizja - Rusland betaalde zijn vluchten en accommodatie - niet te hebben nagedacht over eventuele gevolgen van zijn bezoek. 'Achteraf gezien een politieke domheid maar ik probeer altijd uitspraken te doen over feiten en niet over politieke evaluaties', klinkt het rechtvaardigend.

    De Nederlandse waarnemer blijkt Sonja van den Ende te zijn. Ze dook in maart al eens op in het Russische tv-journaal als burgerjournalist die in Oekraïne meereisde met het Russische leger. Ze meldde toen onder meer dat de Russen niet verantwoordelijk zouden zijn voor de moordpartij in het dorp Boetsja en de verwoestingen in de stad Marioepol. Volgens haar plegen juist de Oekraïners oorlogsmisdrijven.

    Tegenover het AD bevestigt ze nu als waarnemer aanwezig te zijn bij het referendum in de door Rusland en pro-Russische troepen bezette regio. 'Ik kijk of het stemmen eerlijk verloopt. Er zijn niet veel EU-waarnemers. Daarom moet iemand Nederland vertegenwoordigen', appt ze. Haar bevindingen zijn tot nu toe positief. 'Ik heb nog geen onregelmatigheden gezien. Alles verloopt rustig. Er zijn transparante stembussen. Ook worden de mensen niet gedwongen. Degenen die ik gesproken heb, willen graag stemmen', aldus Van den Ende die publiceert op alternatieve media en haar blog.

    De Russische bezetters beweren intussen dat hun pseudo-referendum in de provincie Loehansk een opkomst kent van 50 procent, tussen de 41 en 46 procent grotendeels verwoeste steden als Lisitsjansk, Sieverodonetsk en Roebizjnje. 

    Bronnen: AD, Twitter en Ukrajinska Pravda

    Lavrov: 'Nucleaire doctrine ook voor nieuw gebied'

    Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft verklaard dat de nucleaire doctrine van zijn land ook geldt voor de bezette delen van vier Oekraïense provincies die volgende week bij Rusland worden gevoegd. Hij zei dit op een persconferentie in New York. 

    'Het hele grondgebied van de Russische Federatie, zoals vastgelegd in de grondwet of daar aan wordt toegevoegd, valt uiteraard onder de volledige bescherming van de staat. Dit is vanzelfsprekend. Alle wetten, doctrines, begrippen en strategies van de Russische Federatie gelden voor het gehele grondgebied', aldus Lavrov.

    Gevraagd naar de onvermijdelijke reactie van de Amerikaanse regering op de aansluiting van de bezette gebieden bij Rusland antwoordde Lavrov 'dat ik hier geen sombere voorspellingen doe'. Hij voegde daar aan toe dat 'de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Navo door het leveren van wapens aan Oekraïne niet meer kunnen zeggen dat ze neutraal zijn, dat ze geen deel uitmaken van het conflict'. 

    Bron: Ukrajinska Pravda

    zaterdag 24 september 2022

    Kremlin overschreeuwt zichzelf met mobilisatie

    Een Russische soldaat toont een verroest 
     machinegeweer waarmee hij de oorlog
     in wordt gestuurd. 
    Het Russische leger heeft grote moeite met de opdracht van president Vladimir Poetin om 300.000 mannen te mobiliseren. Zo lukt het volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet om dat doel te bereiken met alleen mannen die al eerder in het leger hebben gezeten en dus snel inzetbaar zijn. Er sijpelt al informatie door dat het Kremlin voor 10 november over 1,2 miljoen extra soldaten wil beschikken.

    Het ISW zegt dit niet te kunnen verifiëren, maar uit de wel beschikbare informatie blijkt dat de bureaucratische en ongemotiveerde organisatie deze opdracht niet aan kan. Russische militaire bloggers die voor de oorlog zijn, maar ook veel mensen op de sociale media zijn ontevreden nu blijkt dat oudere mannen, studenten, werknemers uit de oorlogsindustrie en burgers zonder enige militaire ervaring onrechtmatig worden opgeroepen voor het leger. 

    Minister Sergej Sjoigoe van Defensie en andere regeringsfunctionarissen hebben steeds gezegd dat zij uitgezonderd zouden zijn van de mobilisatie. Intussen blijkt dat ook werknemers van luchthavens en vliegmaatschappijen worden opgeroepen, alsmede werknemers van andere industrietakken. 

    Het verbaast het ISW dat de mobilisatie niet beter is voorbereid, al wordt niet uitgesloten dat het de komende weken toch lukt om de organisatie op poten te krijgen. Ondertussen zorgt de mobilisatie in heel Rusland voor commotie. 

    Er zijn video's op de sociale media gepost die laten zien dat gemobiliseerde mannen op de vuist gaan met de politie, dat ze in discussie gaan met medewerkers van de recruteringbureaus of dat ze ronduit weigeren aan een onwettig mobilisatiebevel te voldoen. Voeg daarbij dat sommige rekruten een ouderwets grendelgeweer  of een verroeste kalashnikov machinegeweer krijgen uitgereikt. Ook daarvan zijn voorbeelden te vinden op sociale media.

    Daarmee wordt wel duidelijk dat het Kremlin ongemotiveerde en ontevreden mannen de oorlog in stuurt met de opdracht om de Russische invasie in buurland Oekraïne alsnog te doen slagen.

    Bronnen: ISW, Twitter

    Lange gevangenisstraffen voor deserteurs

    De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag een wet bekrachtigd waarmee jarenlange gevangenisstraffen worden ingevoerd voor onder meer desertie en 'vrijwillige' overgave aan de vijand. Op overgave staat nu tot 15 jaar gevangenisstraf. Maar wie voor het eerst dit misdrijf begaat en vervolgens moeite doet om te ontsnappen en naar zijn eenheid terugkeert kan die gevangenisstraf nog ontlopen, zo blijkt uit de wetstekst die is gepubliceerd op de website van de Doema, het Russische parlement. 

    Wie tijdens een mobilisatie of in oorlogstijd deserteert, kan een gevangenisstraf krijgen van 10 jaar, terwijl mensen die de oproep om dienst te nemen ontduiken 3 jaar celstraf kunnen krijgen. En wie zich bezondigt aan plundering in oorlogstijd of tijdens de mobilisatie kan 15 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Deze straf is bijzonder, gezien de praktijken die Russische soldaten er in de afgelopen zeven maanden in Oekraïne op na hebben gehouden door laptops en zelfs koelkasten en wasmachines uit woningen te stelen voor thuis.

    De Russischtalige nieuwssite Meduza meldt dat voor de mobilisatie geen 300.000 mannen worden opgeroepen om dienst te nemen in het Russische leger, maar dat het zelfs om 1,2 miljoen gaat. Veelal in het verre oosten van Rusland, maar ook 16.000 mannen in Moskou en 3.200 in Sint Petersburg.

    Bronnen: Moscow Times, Meduza

    Al 447 lichamen opgegraven bij stad Izjoem

    Er zijn inmiddels 447 lichamen opgegraven op de grote, geïmproviseerde begraafplaats bij de recentelijk bevrijde stad Izjoem. Het gaat daarbij om 425 burgers, waaronder vijf kinderen. In een massagraf zijn de lichamen gevonden van 22 Oekraïense soldaten. Gouverneur Oleg Sinjehoebov van de provincie Charkiv echt dat de meeste slachtoffers sporen van geweld vertonen, maar dat bij dertig van hen duidelijk is te zien dat ze zijn gemarteld. 

    'Het gaat om mensen met een strop om hun hals, met de handen vastgebonden, met gebroken ledematen en schotwonden', aldus de gouverneur. 'Bij een aantal slachtoffers was het geslachtsdeel geamputeerd.' Zoals gebruikelijk ontkent Rusland elke verantwoordelijkheid en zegt dat Oekraïne alles in scène heeft gezet om het Russische leger de schuld in de schoenen te schuiven.

    Bron: Kyiv Post

    'Generaal' Poetin weigert overgave bij Cherson

    De Russische 
    president Vladimir Poetin heeft zo weinig vertrouwen in zijn generaals dat hij nu zelf de leiding op zich heeft genomen van het leger. Volgens bronnen bij de Amerikaanse regering heeft hij al meerdere keren verzoeken afgewezen van zijn generaals aan het front om zich terug te trekken bij de zuidelijke stad Cherson. 

    Naar verluidt zitten hier zo'n 20.000 Russische soldaten klem tussen enerzijds de rivier Dnjepr en anderzijds het Oekraïense leger. Ze zijn al wekenlang niet of nauwelijks bevoorraad en kunnen geen kant op. De generaals te velde wilden evacueren om zoveel mogelijk levens te redden, maar president Poetin wil na Kyiv en Charkiv niet nogmaals een nederlaag accepteren.

    Bron: New York Times

    'Saboteer de boel als je niet aan het leger ontkomt'

    Sinds het begin van het tegenoffensief heeft het Oekraïense leger al 400 dorpen en stadjes in het oosten bevrijd. Dat heeft president Volodimir Zelenski gezegd in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij riep de bevolking van de nog steeds bezette gebieden op om mee te helpen zoveel mogelijk dorpen en stadjes op om actief mee te helpen de Russische troepen te verdrijven. dat kan door zoveel mogelijk informatie over de Russen door te geven. 

    Ook vroeg hij ze om ouderen, alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen waar mogelijk te helpen om deze moeilijke tijd te doorstaan. 'We zullen alle bezette gebieden terugveroveren', beloofde hij. 

    Ook vroeg de president om de Russische mobilisatie te ontwijken. Die oproep was met name gericht aan de mensen die al een Russisch paspoort hadden of die dat onlangs hebben gekregen. Mocht het toch niet lukken om aan inlijving in het Russische leger te ontkomen, dan adviseert Zelenski om militaire acties te saboteren, onder meer door informatie over legerbases, commandocentra en munitieopslagplaatsen door te geven.

    Bron: Ukrajinska Pravda

    vrijdag 23 september 2022

    'Onder schot' stemmen voor het referendum

    De Russische autoriteiten in de bezette delen van de 
    Oekraïense provincies Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk laten medewerkers van de stembureaus de huizen langs gaan om bewoners ter plekke het stembiljet van het pseudo-referendum in te laten vullen. 'De naam van iemand 'nee' invult op het stembiljet wordt genoteerd', meldt Serhii Hajdaj, de Oekraïense gouverneur van Loehansk. 

    Hij schrijft er op Telegram bij dat de medewerkers van het stembureau vergezeld worden gewapende Russische soldaten. Ze gaan van deur tot deur. Er zijn inmiddels videobeelden van zulke 'bezoekjes'. Volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti is 'uit veiligheidsoverwegingen' gekozen voor deze aanpak.

    Er wordt tot en met komende dinsdag gestemd, waarna de Russische president Vladimir Poetin naar verwachting aankondigt dat de vier provincies voortaan deel uitmaken van de Russische Federatie. In diverse Russische steden zijn vandaag steunbetuigingen geweest voor de pseudo-referenda. Betogers werden naar verluidt met bussen aangevoerd.

    Bronnen: Moscow Times, NRC