vrijdag 7 maart 2014

Russische steun voor referendum Krim

Voorzitter Valentina Matvienko van het Russische hogerhuis heeft gezegd dat het parlement van de Krimrepubliek het volste recht heeft een referendum te houden over de toekomst van het schiereiland. Bij de begroeting van een regeringsdelegatie uit de Krim sprak ze haar steun uit voor het referendum waarbij de bevolking zich kan uitspreken voor aansluiting bij Rusland.

Matvienko is voorzitter van de Federatieraad en oud-burgemeester van Sint-Petersburg. Terwijl Oekraïne en westerse landen het initiatief van het parlement van de Krim illegaal noemen, zegt zij dat het parlement volledig in zijn recht staat om het volk de mogelijkheid te geven over de toekomstige status van de Krim te beslissen.

Als de bevolking voor Rusland kiest, zullen we dat natuurlijk steunen en verwelkomen, zei Matvienko. Ze sprak tegen dat er een oorlog op uitbreken staat tussen Rusland en Oekraïne, nadat president Poetin gezegd had dat Rusland het recht heeft tot een interventie als de situatie in het buurland verslechtert. "Het is absolute onzin dat we op een oorlog uit zijn; we zijn er zeker van dat er nooit een oorlog komt tussen deze broedervolken."

Het parlement van de Krimrepubliek stemde donderdag vrijwel unaniem voor aansluiting bij Rusland en schreef een referendum over het onderwerp uit voor maandag 16 maart.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: