dinsdag 4 maart 2014

Poetin: militair ingrijpen 'laatste toevlucht'

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is het op dit moment niet nodig om troepen naar Oekraïne te sturen, maar het gebruik van militaire middelen is wel een "laatste toevlucht". Poetin sprak vandaag voor het eerst sinds de Russische troepen de Krim binnentrokken in een rechtstreeks uitgezonden gesprek met verslaggevers.

Het gebruik van militaire middelen is alleen gewenst in geval van nood. Op dit moment is volgens Poetin op de Krim geen sprake van een noodgeval, en militaire steun van Rusland is dus niet nodig. De president herhaalde het Russische standpunt dat Rusland het recht heeft te interveniëren op de Krim. "Onze acties zijn legitiem in het kader van de internationale wetgeving, omdat de legitieme president van Oekraïne ons om hulp heeft gevraagd." Poetin is er naar eigen zeggen niet op uit om de Krim te annexeren.

De troepen die aanvankelijk op de Krim luchthavens bezetten, waren volgens Poetin niet door Rusland gestuurd. Dat waren in zijn lezing "lokale zelfverdedigingstroepen".

Als Westerse landen besluiten om Rusland sancties op te leggen, dan moeten ze goed nadenken over de gevolgen, waarschuwde Poetin. "De schade zal wederzijds zijn. Alle bedreigingen in de richting van Rusland zijn contraproductief."

De verdreven ex-president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft volgens Poetin geen orders gegeven tot geweld tegen betogers. Hij is in de ogen van Rusland nog altijd de legitieme president van Oekraïne. In "broederland" Oekraïne heeft volgens Poetin een "gewapende staatsgreep" plaatsgevonden. De banden met Oekraïne kunnen alleen worden hersteld als er een nieuwe president wordt gekozen. Als onder het huidige klimaat van "terreur" nieuwe verkiezingen worden gekozen, zal Rusland de uitkomst echter niet accepteren.

Poetin benadrukte dinsdag wel dat Janoekovitsj geen politieke toekomst heeft in Oekraïne. "En dat heb ik hem ook verteld." Janoekovitsj zou volgens Poetin zijn vermoord in Oekraïne als Rusland hem niet te hulp was geschoten.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: