dinsdag 4 maart 2014

Oekraïne vastbesloten zaken te doen met IMF

De Oekraïense regering is bereid in alles tegemoet te komen aan de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds stelt voor het geven van een nieuwe miljardenlening. Dan gaat het om economische hervormingen, maar belangrijker nog voor de Oekraïense bevolking is het schrappen van de 40 procent overheidssubsidie op de gasprijs voor de huishoudens.

De regering-Janoekovitsj heeft steeds geweigerd om aan die voorwaarde te voldoen omdat dan de meeste huishoudens in financiële problemen dreigen te komen. Premier Arseni Jatsenjoek gaf gisteren evenwel te kennen dat dit toch moet gebeuren, terwijl tegelijkertijd duidelijk werd dat Rusland de in december met Janoekovitsj overeen gekomen verlaging van de gasprijs per april weer ongedaan wil maken.

Vandaag kwam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry echter naar Kiev met een verheugende mededeling: zijn regering wil 1 miljard dollar steun verlenen, speciaal om de huishoudens te compenseren voor hun hogere gasrekening. De Oekraïense regering verwacht van het IMF op korte termijn een lening van 2 miljard dollar te krijgen. Vertegenwoordigers van het IMF zijn inmiddels in Kiev voor besprekingen hierover.

De Europese Commissie bespreekt waarschijnlijk morgen een steunvoorstel. Eerder werd al wel geld toegezegd, maar die toezegging werd gekoppeld aan een akkoord met het IMF.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: