zaterdag 14 april 2018

Volker: 'Vredesmissie moet ander karakter krijgen'

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker vindt dat een vredeskorps van de Verenigde Naties voor Oost-Oekraïne een ander karakter moet krijgen dan doorgaans het geval is. ''Veel van die vredesmissies hebben er eerder voor gezorgd dat sprake was van een bevroren conflict dan dat ze er toe leidden dat er een eind kwam aan het conflict. Dat moet hier anders worden'', aldus Volker in een persconferentie die hij gaf in Washington.

Volker wil dat de blauwhelmen in Oost-Oekraïne er toe bijdragen dat ''de huidige situatie onder Russische controle daar verandert in een situatie waarin Oekraïne weer de controle heeft, er moet sprake zijn van een transitie''. De Amerikaanse diplomaat wil het niet op een Russisch veto laten aankomen in de Veiligheidsraad. ''We brengen het voorstel voor een vredesmissie pas in als we daarover tot een akkoord zijn gekomen met Rusland.''

Terwijl steeds meer landen er mee instemmen dat er blauwhelmen naar Oost-Oekraïne gaan, is Rusland het er nog steeds niet mee eens. Oekraïne en de Verenigde Staten willen dat ze niet alleen langs de huidige frontlijn worden geposteerd, zoals Rusland wil, maar ook langs de Russische grens om de aanvoer van nieuwe manschappen en militair materieel voor de separatisten tegen te gaan.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: