In de afgelopen vijftien jaar hebben 6,3 miljoen Oekraïners voorgoed hun moederland verlaten. Bijna 4 miljoen van hen, ofwel 16 procent van de arbeidsbevolking, zijn arbeidsmigranten. Het is wel zo dat veel Oekraïners telkens voor een korte periode naar het buitenland gaan, daar geld verdienen en vervolgens terugkeren. ''Op een gegeven moment zijn er tussen de 2,6 en 2,7 miljoen Oekraïners in het buitenland'', meldt het Centrum voor Economische Strategie (CES).
Meer mogelijkheden om werk te vinden en een beter loon zijn de belangrijkste beweegredenen voor deze Oekraïners om naar het buitenland te gaan, liefst voor korte periodes. Volgens het CES hebben de Russische annexatie van de Krim en het oorlogsconflict in de Donbas het migratieproces versterkt. ''Door de oorlog is niet alleen sprake van binnenlandse verplaatsing, maar ook van andere migratiestromen naar het buitenland.''
In 2014-2016 daalde de migratiestroom naar Rusland van 11 naar 8 miljoen, terwijl het aantal Oekraïners dat naar Polen trok met 40 procent toenam - het aantal grenspassages naar dat buurland steeg van 14 naar 20 miljoen. Die stijging kwam vooral doordat Polen de toestroom van Oekraïense arbeiders stimuleerde. Zij nemen de plaats op de arbeidsmarkt in van de Polen die op hun beurt voor West-Europa hebben gekozen vanwege de hogere lonen daar.
De opstellers van het CES-rapport constateren dat het aantal Oekraïners dat voor het buitenland koos sinds 2009 is gestegen, maar dat sinds 2014 het aantal Oekraïners dat voorgoed is vertrokken juist weer is gedaald. Het is nu aan de overheid en de werkgevers om voldoende arbeidskrachten voor Oekraïne te behouden, maar dat lukt alleen als de lonen omhoog gaan en onder meer de gezondheidszorg betaalbaar wordt voor iedereen. Zo niet, dan zal op enig moment een tekort aan arbeidskrachten de groei van de Oekraïense economie in de weg staan.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten