donderdag 19 april 2018

Parlement wil ook zelfstandige orthodoxe kerk

Porosjenko tijdens de paasviering.
Het parlement steunt de poging van president Petro Porosjenko om twee van de drie orthodoxe kerken in Oekraïne te laten fuseren tot één zelfstandige kerk die niet zoals nu nog formeel wordt gezien als onderdeel van de Russisch-orthodoxe kerk. Een motie van die strekking werd vanmiddag aangenomen door 268 parlementsleden. Het Russisch-gezinde Oppositieblok probeerde de stemming tevergeefs tegen te houden.

Porosjenko lichtte het plan zelf toe. ''De vorming van een onafhankelijke Oekraïense kerk is voor ons net zo belangrijk als eerder de afschaffing van de visumplicht en de totstandkoming van het associatieverdrag met de Europese Unie. Het is ook een zaak van nationale veiligheid, want het Kremlin ziet de Russische kerk als een belangrijk middel om invloed uit te oefenen in ons land.'' Hij benadrukte dat ook de zelfstandige fusiekerk geen staatskerk gaat worden, ondanks de bemoeienis van de president en het parlement met de verzelfstandiging.

De president besprak de zelfstandigheid van de toekomstige fusiekerk - de gesprekken over samengaan lopen al geruime tijd - onlangs met aartsbisschop Bartholomeus van Constantinopel, hoofd van de orthodoxe kerken. Die zou er positief tegenover staan. De leiders van de Oekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat van Kyiv en de veel kleinere Oekraïense autocefale orthodoxe kerk staan er ook achter.

De derde orthodoxe kerk in Oekraïne is die van het patriarchaat van Moskou die ten aanzien van de annexatie van de Krim en het oorlogsconflict in de Donbas duidelijk partij heeft gekozen voor Rusland.. In Rusland is afwijzend gereageerd, zoals te verwachten was. ''Het standpunt van de Russisch-orthodoxe kerk en patriarch Kirill is genoegzaam bekend. Zij zijn het er niet mee eens dat een poging wordt gedaan om de kerk op te splitsen'', zei woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin vanmorgen desgevraagd.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: