dinsdag 17 april 2018

Avakov heeft 'plan van kleine stappen' voor Donbas

Minister Arsen Avakov.
Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken ontvouwt in een interview met de Oekrajinska Pravda een ''plan van kleine stappen'' om het oorlogsconflict in de Donbas te beëindigen en de bezette gebieden terug te brengen onder Oekraïens bestuur. Hij wil in eerste instantie Horlivka terug, een stad direct aan de frontlijn met 250.000 inwoners. Op voorwaarde dat de pro-Russische separatisten de stad verlaten.

Vervolgens moeten er lokale verkiezingen worden gehouden, terwijl de infrastructuur van de stad met internationale hulp wordt hersteld. Als de bevolking zelf kan zien dat de leefomstandigheden onder Oekraïens bestuur beter zijn dan onder dat van de separatisten, dan is dat een voorbeeld voor de nog steeds bezette gebieden, aldus Avakov.

De minister wil dat de inwoners van de weer bij Oekraïne teruggekeerde gebieden de eerstkomende tien jaar niet mee laten doen aan de presidentsverkiezingen en die voor het parlement ''om de emoties te laten zakken''. Zijn stap-voor-stap reïntegratie eindigt als het Oekraïense leger tot aan de grens met Rusland is, waar samen met een vredeskorps van de Verenigde Naties wordt gepatrouilleerd.

Als 'tegenprestatie' voor Rusland is het volgens Avakov voldoende om de Russische taal in de dan bevrijde gebieden een speciale status te geven. Daarmee heeft Rusland voldaan aan wat haar belangrijkste taak heet te zijn, namelijk het beschermen van de Russischtalige inwoners van Oost-Oekraïne.

Het is tevens een nette uitweg voor Rusland om het conflict achter zich te laten en daarmee de internationale sancties van tafel te krijgen. Oekraïne zal daar overigens niet op aandringen, aangezien de sancties vooral gericht zijn tegen de Russische annexatie van de Krim, en Oekraïne legt zich daar niet bij neer. ''Natuurlijk kunnen we niet zeggen 'Hier heb je de Krim, geef ons de Donbas terug, en we staan quitte'. Niet één Oekraïense politicus, of iemand met gezond verstand, zou dat ooit durven voorstellen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: