vrijdag 20 april 2018

Porosjenko wil 'smalspoor' van Europa naar Lviv

President Petro Porosjenko wil zich sterk maken voor de aanleg van een 'smalspoorlijn' vanuit Polen naar Lviv om het toerisme in deze West-Oekraïense stad te bevorderen. Oekraïne heeft nog een uit de Sovjettijd daterend breedspoor, terwijl Europa het normaalspoor de standaard is. Dit normaalspoor wordt in Oekraïne overigens smalspoor genoemd.

Tijdens een werkbezoek aan Lviv zei Porosjenko in een interview met tv-zender 112 dat het gebruik van 'Europees' spoor vanaf de grens naar Lviv niet alleen goed is voor het toerisme - toeristen hoeven dan niet meer van trein te wisselen - maar ook het vrachtvervoer kan er van profiteren. De president wil er over gaan praten met zowel gouverneur Oleh Sinjoetka van de provincie Lviv als met de directie van spoorwegmaatschappij Oekrzaliznitsja.

Dit staatsbedrijf sloot onlangs een contract met een waarde van 814 miljoen euro af met General Electric Transportation voor een nieuw beveiligingssysteem voor het treinverkeer. Er is jarenlang veel te weinig geld geïnvesteerd in het Oekraïense spoorwegnet.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: