maandag 30 april 2018

Patriarch Filaret vraagt om internationale steun

Patriarch Filaret van de Oekraïense orthodoxe kerk patriarchaat van Kyiv vraagt de internationale gemeenschap om help om er voor te zorgen dat zijn kerk niet wordt verboden in de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden in het oosten van het land. Hij heeft daartoe een open brief gericht aan Duitsland, Rusland en Frankrijk (die meedoen aan de onderhandelingen in Minsk), de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de OVSE.

De separatisten willen dat kerkgenootschappen zich aan de wetgeving houden van hun 'volksrepublieken' in Donetsk en Loehansk. Binnen een maand moeten ze zich aldus laten registreren, anders raken ze al hun bezittingen kwijt, ook hun kerkgebouwen. Kerkdiensten worden als onwettig beschouwd en de voorgangers worden door de separatisten uitgezet.

Patriarch Filaret vindt dat de plaatselijke kerkgenootschappen niets te maken hebben met de eigen wetgeving van de separatisten en dat er voor ze maar één wet geld, de Oekraïense. Hij vraagt de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op de separatisten om af te zien van deze registratie ''om de vrijheid van godsdienst niet nog meer geweld aan te doen dan nu al het geval is''. Met name vraagt hij de Russische regering om hulp ''omdat die de facto deze gebieden controleert'' en het concurrerende patriarchaat van Moskou dat in de bezette gebieden sterk vertegenwoordigd is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: