donderdag 12 april 2018

Oekraïne telt nog altijd bewonderaars van Stalin

Sovjetleider Jozef Stalin (1878-1953).

Nog altijd heeft één op de zeven Oekraïners een positief beeld van de Sovjetleider Jozef Stalin, ook al heeft die miljoenen landgenoten om het leven gebracht. Verbazingwekkender is het nog dat twee op zeven Oekraïners hem nog altijd beschouwen als een goed leider. Dit blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS in heel Oekraïne, met uitzondering van de bezette gebieden (Krim en Donbas).

Toch hebben de Oekraïners vooral een negatief beeld van Stalin die in Rusland inmiddels weer wordt vereerd en tien jaar geleden zelfs tot de op twee na beroemdste Rus aller tijden werd uitgeroepen (Na Aleksandr Nevski en Pjotr Stolipin). De peiling van KIIS wijst uit dat 77 procent van de Oekraïners vindt dat 'Stalin een wrede, onmenselijke tiran was die schuldig is aan de dood van miljoenen onschuldige burgers' en 60 procent gelooft niet in de stelling dat 'ons volk niet kan overleven zonder een leider als Stalin, die orde op zaken gaat stellen'.

Driekwart van de deelnemers aan de peiling laat weten dat zij niet willen leven in een land dat wordt geleid door een dictator à la Stalin. Er is vaker onderzoek gedaan naar de houding van de Oekraïners tegenover de Sovjetleider die in 1953 overleed. Ten opzichte van de peilingen in 2012 bleek de aversie tegen Stalin in 2016 al fors toegenomen en die trend blijkt zich te hebben doorgezet.

Over het algemeen zijn de mensen die positief over Stalin denken oudere Oekraïners met een laag inkomen in het oostelijke deel van het land. Niet verwonderlijk is het dat relatief weinig mensen in het westen van Oekraïne positief zijn over Stalin. Hier was het (nationalistische) verzet tegen de Sovjet-Unie.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: