zaterdag 21 april 2018

VN: al meer dan 2.500 burgers gedood in Donbas

Sinds het begin van het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne vier jaar geleden zijn volgens de Verenigde Naties al meer dan 2.500 burgers gedood en meer dan 9.000 gewond geraakt. Volgens coördinator mensenrechten Neal Walker van de VN in Oekraïne hebben zeker 4,4 miljoen burgers te lijden gehad onder de gevolgen van het conflict. Vandaag de dag zijn dat er nog altijd 3,4 miljoen.

Walker memoreert in zijn rapport voor de lidstaten van de VN dat er vorig jaar elke maand gemiddeld 40.000 maal sprake was van geweld. ''Zoals deze week no, toen vijf medewerkers van een waterfiltratiefabriek gewond raakten bij een beschieting. Aangezien de fabriek nu stilligt, zitten 345.000 burgers zonder water.'' Afgelopen jaar waren er 130 incidenten die de watervoorziening in het oorlogsgebied bemoeilijkten.

Volgens de VN zijn 600.000 burgers, waarvan 100.000 kinderen, direct te lijden onder de beschietingen langs de 457 kilometer lange frontlijn. Elke maand moeten 1 miljoen burgers de frontlijn passeren, met alle risico's van dien. Zij doen dat om medische hulp te krijgen of om hun pensioen in regeringsgebied op te halen.Vorig jaar werden 235 burgers gedood of verwond door landmijnen en achtergebleven, niet ontplofte explosieven.

Walker wees er bovendien op dat hulporganisaties in december om 152 miljoen euro vroegen waarmee ze 2,3 miljoen kwetsbare Oekraïners willen helpen. Er is tot nu toe slechts een klein deel van het benodigde geld binnen gekomen. ''Nu roep ik de lidstaten van de VN op om solidair te zijn met de Oekraïners die zo zwaar te lijden hebben onder dit conflict.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: