Met ingang van vandaag moeten actievoerders en journalisten die corruptie aan de kaak stellen hun inkomsten en persoonlijke bezittingen openbaar maken. Doen ze dat niet, dan lopen ze de kans dat ze tot twee jaar de gevangenis in moeten. Gevreesd wordt dat deze verplichting de actievoerders en journalisten het werken aanzienlijk zal bemoeilijken, zo niet onmogelijk maken.

In een laatste poging om dit onheil af te wenden hebben tientallen Oekraïense organisaties afgelopen donderdag een gezamenlijke verklaring gepubliceerd waarin ze de actievoerders en journalisten steunen, ook als die zich tot het Constitutionele Hof wenden omdat zij de nieuwe e-declaratiewet ongrondwettig achten.

Er is de afgelopen weken, zelfs de afgelopen dagen in toenemende mate internationale druk uitgeoefend op de Oekraïense regering om de declaratieplicht voor corruptiebestrijders toch niet in te voeren. Onder meer de Raad van Europa, de OVSE en dit weekeinde nog de Amerikaanse regering hebben een beroep gedaan op de regering.

Afgelopen week gaf president Petro Porosjenko toe dat deze wet ''een vergissing'' was geweest. Hij wil dat het parlement de wet komende week intrekt. Het is maar afwachten of dat inderdaad gaat gebeuren, want de politieke invloed van lieden die nog altijd op grote schaal profiteren van de corruptie is groot.

Bron: Human Rights Watch