zaterdag 28 april 2018

Hongarije nu ook boos om verbod tweede paspoort

Het blijft schuren tussen Oekraïne en Hongarije. Niet alleen vanwege de taalkwestie - het Oekraïens wordt verplicht op alle scholen, ook die van de etnische Hongaren - maar nu ook vanwege het dreigende verbod op het bezit van een tweede nationaliteit en deelname aan verkiezingen in het land waarvan ze ook een paspoort bezitten.

Er ligt nu namelijk een voorstel van president Petro Porosjenko om dat te verbieden. Het is een maatregel die vooral bedoeld is om deelname van Oekraïners op de Krim aan Russische verkiezingen strafbaar te stellen. Hongarije ziet er echter ook een maatregel in die de etnische Hongaren benadeelt.

Volgens de Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken gaat het hier om een ''niet ongekende hatelijke en vooringenomen actie'' waarmee etnische minderheden in Oekraïne stapsgewijs van hun burgerrechten worden beroofd. Er wonen in het westen van Oekraïne zo'n 150.000 etnische Hongaren, waarvan er 100.000 ook over een Hongaars paspoort zouden beschikken.

Als straf voor de verplichting om het Oekraïens als voertaal op alle scholen in te voeren, blokkeert Hongarije inmiddels al maandenlang het periodieke overleg van Oekraïne met de NAVO en heeft de regering ook aangekondigd dat het toetreding van Oekraïne tot zowel het Atlantische bondgenootschap als de Europese Unie tegen wil houden als de omstreden taalwet in stand blijft.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: