dinsdag 10 april 2018

Merkel: Oekraïne moet gastransportland blijven

Foto: Bundesregierung/Kugler
Oekraïne moet in beeld blijven als transportland voor het Russische aardgas dat naar Europa gaat, ondanks de aanleg van de Nord Stream 2 die het aardgas rechtstreeks vanuit Rusland via de Baltische Zee naar Duitsland brengt. ''We hebben dit besproken met de Russische president en daarbij de Oekraïense zorgen om de Nord Stream 2 overgebracht'', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Volgens Merkel gaat het niet alleen om het gastransport op zich, maar is er ook sprake van ''een politieke component''. Porosjenko noemde voorafgaand aan zijn werkbezoek aan Berlijn in een interview met de krant Handelsblatt de Nord Stream 2 ''een politiek chantagemiddel'' van Rusland tegenover Europa.

Afgelopen week zei algemeen directeur Alexej Miller van het Russische staatsbedrijf Gazprom dat na het gereedkomen van de Nord Stream 2 90 procent van het Russische aardgas via die pijpleiding gaat en dus niet meer via Oekraïne. Dat land verdiende vorig jaar 2,4 miljard euro aan het aardgastransport.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: