zondag 29 april 2018

NAVO wil dat Oekraïne en Hongarije het bijleggen

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO.
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft Oekraïne en Hongarije opgeroepen om hun meningsverschillen zo snel mogelijk bij te leggen. Hij zei dit vrijdag op een bijeenkomst van de lidstaten van het Transatlantische bondgenootschap in Brussel. "Het is al maandenlang onmogelijk om een bijeenkomst van de NAVO en Oekraïne op ministerieel te houden. Dat moet stoppen, ze moeten een oplossing vinden voor hun meningsverschillen.''

Hongarije is het oneens met de door Oekraïne ingevoerde verplichting om het Oekraïens als voertaal te gebruiken op alle scholen in het land, ook die van de etnische Hongaren. Recent kwam daar nog de boosheid bij over het voorstel van president Petro Porosjenko om het hebben van een dubbele nationaliteit te verbieden. In de westelijke provincie Transkarpatië hebben zo'n 100.000 etnische Hongaren twee paspoorten.

Uit boosheid heeft Hongarije niet alleen aangekondigd de toenadering van Oekraïne tot de Europese Unie te willen blokkeren, maar ook werd gebruik gemaakt van het vetorecht om overleg tussen de NAVO en Oekraïne tegen te houden. De kwestie plaatst de NAVO voor een probleem.

Zoals Stoltenberg vrijdag al te kennen gaf: Hongarije is een belangrijke lidstaat van de NAVO vanwege de bijdragen aan de Europese verdediging die ook nog eens van plan is om meer geld aan de eigen defensie te willen spenderen, Oekraïne is een goede bondgenoot van de NAVO, slachtoffer van Russische agressie, terwijl het buurland probeert de situatie in Oost-Oekraïne te destabiliseren. ''Daarom is het erg belangrijk dat wij onze solidariteit met Oekraïne uitspreken'', aldus Stoltenberg.
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: