dinsdag 17 april 2018

'Instemming met fusieplan orthodoxe kerken'

Aartsbisschop Bartholomeus van Constantinopel heeft volgens president Petro Porosjenko ingestemd met de fusie van de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk en de Oekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat van Kyiv. Er zou overeenstemming zijn bereikt tijdens een bezoek van Porosjenko aan Turkije, waar hij zeven uur lang onderhandelde met de aartsbisschop en leden van de orthodoxe synode.

Porosjenko maakte dit vanmiddag bekend op een bijeenkomst met de fractievoorzitters in het parlement. Hij noemde het ''een historisch moment waar we lang naar uit hebben gezien.'' De autocefale kerk ontstond in 1921 in Kyiv als gevolg van een streven naar onafhankelijkheid. In 1924 werd de kerk door de patriarch van Constantinopel als autocefaal (zelfstandige kerk) erkend.

De Oekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat van Kyiv ontstond in augustus 1989 door een breuk van de parochie van de kerk Sint Petrus en Paulus in Lviv met de Russisch-orthodoxe kerk. Op 27 oktober 1990 werd de Oekraïense kerk een autonome kerk, los van de Russisch-orthodoxe kerk die nu bekend staat als de Oekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat van Moskou.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: