zondag 22 april 2018

Tweede paspoort voor 100.000 etnische Hongaren

Hongarije heeft al zeker 100.000 paspoorten uitgegeven aan inwoners van de Oekraïense grensprovincie Transkarpatië. Officiële cijfers zijn er niet, maar onderminister Vasil Bodnar van Buitenlandse Zaken zegt in een interview met Radio Liberty dat er door diverse deskundigen inschattingen zijn gemaakt met deze uitkomst. De paspoorten zouden vooral verstrekt zijn voordat de Europese Unie de visumplicht voor Oekraïners afschafte in juni vorig jaar.

''Het waren vooral praktische overwegingen voor de etnische Hongaren om een paspoort aan te vragen, omdat ze daarmee gemakkelijk de grens over konden. Ook konden ze in Hongarije of elders in Europa gaan werken'', aldus Bodnar die er bij zegt dat het laatste zeker ook door menigeen is gedaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er vanuit dat tussen de 30.000 en 40.000 etnische Hongaren zo in het buitenland konden gaan werken.

Transkarpatië telt zo'n 150.000 etnische Hongaren. Met 100.000 verstrekte Hongaarse paspoorten betekent het dus dat van elke drie etnische Hongaren er twee een tweede paspoort bezitten.

Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest over de positie van de etnische Hongaren in Oekraïne, met name door de nieuwe wettelijke verplichting dat het Oekraïens de leidende taal is op de scholen, ook die van de etnische Hongaren. De regering van het buurland heeft zich er nadrukkelijk mee bemoeid, overigens nog altijd zonder succes.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: