maandag 16 april 2018

Oekraïne wil boycot bedrijven om Nord Stream 2

De bedrijven die betrokken zijn bij de plannen voor Nord Stream 2, een aardgaspijplijn vanuit Rusland via de Baltische Zee naar Duitsland, zijn straks wellicht niet meer welkom in Oekraïne. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken heeft dat gezegd op een internationale veiligheidsconferentie. Oekraïne dreigt 90 procent van de inkomsten uit het transport van Russisch aardgas naar Europa kwijt te raken als de Nord Stream 2 er inderdaad komt. Vorig jaar leverde dat transport maar liefst 2,4 miljard euro op.

Eén van de deelnemende bedrijven is het Franse ENGIE dat ook van plan is om een groot zonnestroompark te bouwen nabij de in 1986 verwoeste kerncentrale van Tsjernobil. ''Mijn Franse collega vertelde dat ENGIE 'maar een beetje' betrokken is bij de Nord Stream 2. Het kan ons echter niet schelen of het inderdaad om een klein beetje gaat. Elke medewerking bedreigt onze onafhankelijkheid. Als het waar is dat dit bedrijf meewerkt aan het project, dan is het niet meer welkom in Oekraïne. En dat geldt ook voor andere bedrijven.''

Eén van die bedrijven is Shell. Het Nederlands-Britse energiebedrijf heeft een aandeel van 10 procent in het project. De Nederlandse baggerbedrijven Boskalis en Van Oord sloten in juli vorig jaar een contract om mee te werken aan de omstreden gaspijplijn. De Nord Stream 2 wordt gedomineerd door Gazprom. Het Russische staatsenergiebedrijf heeft 52 procent van de aandelen.

Bron: UAWire

Geen opmerkingen: