vrijdag 6 april 2018

Rebellen blijven waarnemers OVSE lastigvallen

De waarnemers van de OVSE worden geregeld bedreigd door pro-Russische rebellen. Dit jaar zou dat alleen al in de omgeving van Kreminets tot twintigmaal toe het geval zijn geweest. Ook gisteren was dat het geval toen zes waarnemers een onbemand verkenningsvliegtuigje (UAV) wilden laten opstijgen op de weg H15, twee kilometer oostelijk van een controlepost van de rebellen bij het dorp Kreminets.

''Net toen we wilden beginnen, kwam er een blauwe Lada aanrijden (met nummerbord AA237 en het opschrift 'politie' in het Russisch. Drie mannen (een in camouflagepak, twee in het blauw, mogelijk een politie-uniform. Ze hadden alle drie een machinepistool en kwamen op ons af. De man in het camouflagepak noemde zichzelf (in het Russisch) als de 'commandant van een speciale eenheid'. Hij zei dat we in een gebied waren waar een vliegverbod geldt en dat zij niet op de hoogte waren gebracht dat waarnemers een UAV wilden laten opstijgen.''

Niet veel later kwam er een tweede wagen bij met twee mannen in camouflagekleding. De chauffeur had een machinepistool bij zich. De beide mannen benaderden de waarnemers op agressieve wijze. Ze hoorden een van hen zeggen 'Kom op' (in het Russisch) tegen de tweede man. "Die zette zijn wapen op scherp, hield een vinger aan de trekker en wees vervolgens met het wapen naar de grond.

De man die zichzelf als 'commandant' had omschreven, voerde vervolgens een aantal telefoongesprekken, terwijl de leider van de waarnemers de situatie probeerde te sussen door uit te leggen wat zij aan het doen waren en over welke bevoegdheden ze beschikten. Er stonden vijf man om de waarnemers heen. Die besloten uiteindelijk maar te vertrekken en keerden veilig terug op hun thuisbasis in de stad Donetsk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: