zaterdag 7 april 2018

Boek 'De Grande Finale' met inktzwart scenario voor toekomst van Oekraïne

De cover van 'De Grande Finale'.
Rusland neemt in het jaar 2021 het strategisch gelegen Zweedse eiland Gotland in en valt Litouwen aan, met Wit-Rusland als uitvalsbasis. De Amerikaanse president Donald Trump besluit artikel 5 van het NAVO-statuut te negeren en de Europese lidstaten van het militaire verbond lijken na jaren van bezuinigen op hun legers machteloos te staan. Na de nodige, door Rusland ingegeven provocaties komt het in Oekraïne tot een uitbarsting. Er komt een Russisch gezinde regering.

Het is een inktzwart scenario dat Victor Remouchamps schildert in zijn boek 'De Grande Finale'. Grijpen de Verenigde Staten toch nog in, of is Europa in staat zich te verdedigen tegen een steeds agressiever optredend Rusland. En accepteert de Russische bevolking dat het land steeds armer wordt door de groeiende militaire uitgaven?

Victor Remouchamps woont in de Litouwse hoofdstad Vilnius en is luitenant-kolonel der artillerie buiten dienst. Hij publiceert veel over Rusland, de Baltische Staten, Wit-Rusland en Oekraïne. Hij steekt zijn ongenoegen over de jarenlange bezuinigingen op de Nederlandse landmacht niet onder stoelen of banken. Sterker nog, hij verwijt 'acht generaties van wegkijkende generaals' dat zij die bezuinigingen zonder morren hebben geaccepteerd, om bij hun afscheid te roepen dat het 'zo niet langer kan'.

Remouchamps ziet zijn boek als een waarschuwing voor wat hij omschrijft als 'de vorm van onderhandelen van Poetin waarin wij geven en hij neemt'. Hij schrijft in 'De Grande Finale' over de situatie in Oekraïne in 2021, dus over drie jaar. De staatsgreep die hij voorspelt, heeft hij beschreven voordat oorlogsheld Nadia Savtsjenko werd opgepakt op verdenking van het plannen van een bloedige staatsgreep.

'De Grande Finale' is te bestellen bij Bol.com. 

Geen opmerkingen: