zaterdag 21 april 2018

OVSE: 43 burgers dood door landmijnen in jaar tijd

In een jaar tijd zijn 43 burgerdoden gevallen en raakten 120 inwoners van de Donbas gewond door landmijnen en onontplofte munitie, aldus plaatsvervangend hoofd Alexander Hug van de waarnemersmissie van de OVSE. ''Dat er zoveel slachtoffers zijn gevallen sinds april vorig jaar is het directe gevolg van het niet nakomen van de in Minsk gemaakte afspraken, in het bijzonder die over het onschadelijk maken van explosieven'', zei Hug gisteren op een persconferentie in Kyiv.

Volgens Hug worden de problemen voor de burgerbevolking vooral veroorzaakt doordat zware wapens vlakbij woongebieden worden geplaatst en dat er met diezelfde zware wapens wordt geschoten op andere woongebieden.

De OVSE'er wees, zoals gebruikelijk, niet met een beschuldigende naar de pro-Russische rebellen of naar het Oekraïense leger die elkaar over en weer wel beschuldigen van aanvallen op hun posities. Wel merkte Hug op dat ''mijnen, maar ook artillerie en mortieren, maken geen onderscheid. Ze doden en verwonden mensen zonder te kijken naar leeftijd, sekse of hun politieke voorkeur, ze maken evenmin onderscheid tussen burgers en soldaten.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: