maandag 9 september 2024

Zorgen om Russische propaganda op Telegram

Bijna driekwart van de Oekraïners (71 procent) maakt zich zorgen om Russisch nepnieuws en propaganda dat via sociale media verspreid wordt. De helft van hen (31 procent) vindt het een serieuze bedreiging van de nationale veiligheid, terwijl de andere helft (38 procent) vindt dat er momenteel grotere zorgen zijn dan beïnvloeding van de publieke opinie via sociale media. Bijna een kwart (23 procent) maakt onbezorgd gebruik van sociale media.

Uit een opiniepeiling die het onderzoeksbureau KIIS afgelopen week hield, blijkt verder dat de helft van de ondervraagden vindt dat er meer toezicht op de berichtendienst Telegram moet komen. Pavlo Doerov, de in Rusland geboren oprichter van Telegram, werd onlangs in Frankrijk gearresteerd op verdenking van medewerking aan onder meer drugshandel, fraude en het verspreiden van kinderporno. 

Doerov zegt zelf dat hij uit Rusland is verbannen, maar na zijn arrestatie werd duidelijk dat hij sinds zijn vertrek zo'n 60 maal terug is geweest in Rusland. Kirilo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, noemt Telegram een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hij wil geen verbod, maar vindt wel dat niemand z'n identiteit moet kunnen verbergen op de berichtensite die ook nog altijd door veel Oekraïense overheidsdiensten wordt gebruikt. Uit een eerdere peiling bleek vorig jaar dat 44 procent van de Oekraïners z'n informatie en nieuws haalt op Telegram. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: