dinsdag 3 september 2024

Arrestatiebevel? Mongolië verwelkomt Poetin

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt het besluit van de Mongoolse regering om Vladimir Poetin uit te nodigen voor een staatsbezoek. Woordvoerder Heorhii Tichji noemt het 'een zware klap voor het Internationaal Strafhof en de internationale rechtssysteem' dat de Russische president in plaats van arrestatie een warm welkom heeft gekregen.

'Mongolië is op deze manier medeverantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden die  hij heeft begaan. We gaan er samen met andere landen voor zorgen dat dit gevolgen heeft voor de regering in Ulanbataar', aldus Tichji op X. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel voor Vladimir Poetin uitgevaardigd vanwege de deportatie van duizenden Oekraïense kinderen naar Rusland.

Eerder riep het ministerie de Mongoolse regering op om Poetin tijdens het staatsbezoek van vandaag te arresteren en daarmee te voldoen aan de verplichtingen die ondertekening van het Verdrag van Rome met zich meebrengt. 

De Europese Unie heeft Mongolië er gisteren ook op gewezen dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor Poetin. Woordvoerster Nabila Massrali van de Europese Commissie constateert dat Mongolië zelf bepaalt met welk land het banden heeft, maar dat het arrestatiebevel niet zomaar genegeerd kan worden. Massrali wilde geen antwoord geven op de vraag welke maatregelen de EU kan nemen tegen Mongolië.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: TASS

    Geen opmerkingen: