dinsdag 10 september 2024

'Deze winter kan de moeilijkste voor ons worden'

Oekraïne heeft al drie stookseizoenen doorstaan, maar die van de komende winter wordt wellicht de moeilijkste tot nu toe. Dat heeft premier Denis Sjmihal vandaag gezegd. Er worden momenteel van over de hele wereld apparatuur aangevoerd en technici doen er alles aan om het energienetwerk zoveel mogelijk te herstellen. 

'We proberen de energievoorzieningen zoveel mogelijk te spreiden om het netwerk minder kwetsbaar te maken', aldus de premier. Ook worden maatregelen getroffen om kritische infrastructuur van netwerkbeheerder Oekrenergo te beschermen tegen Russische aanvallen met raketten en drones. 

Toch moeten de Oekraïners komende winter rekening houden met dagelijkse stroomonderbrekingen. Het optimistische scenario gaat uit van 10 uur, het pessimistische van zelfs 20 uur per dag. En dat is nog niet eens het ergste, als ook de stadsverwarming het straks in de wintermaanden laat afweten.

Rusland valt dagelijks de Oekraïense energievoorziening aan. Afgelopen nacht was dit weer het geval in acht provincies: Dnipropetrovsk, Donetsk, Mikolajiv, Poltava, Soemi, Charkiv, Cherson en Tsjernihiv.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: