maandag 2 september 2024

Premier Schoof belooft Zelenski 'blijvende steun'

Bij een bezoek aan Oekraïne heeft de Nederlandse premier Dick Schoof president Volodimir Zelenski 'blijvende steun en betrokkenheid' toegezegd. Het is de eerste keer dat premier Schoof een bezoek aan het land brengt. 
Schoof bezocht Zaporizja, een stad vlak bij de frontlinie. Hij ging onder meer langs bij een ondergrondse school, waar hij de opening van het nieuwe schooljaar bijwoonde.

'De Oekraïners zijn ongelooflijk weerbaar', zei Schoof na het bezoek tegen de NOS. 'Het is erg indringend om, in een stad enkele tientallen kilometers van het front, te zien hoe Oekraïners onder de meest zware omstandigheden hun leven voortzetten en hun land overeind houden.' Hij vindt dat Nederland Oekraïne op alle mogelijke manieren moet helpen om zich staande te houden tegen Rusland.

Eerder vandaag maakte het Nederlandse kabinet bekend nog eens 210 miljoen euro uit te trekken voor de energie-infrastructuur van het land. Sinds het begin van de oorlog is de Oekraïense energiesector een belangrijk doelwit van Russische luchtaanvallen. Regelmatig is er een tekort op het stroomnet, waardoor delen van Oekraïne soms urenlang zonder stroom zitten. 'Het is ontzettend belangrijk dat de energiesector de Oekraïners door de winter heen helpt', aldus Schoof. 'Dat heeft president Zelenski vandaag ook meerdere keren benadrukt.'

Zelenski zei tegen persbureau Reuters dat hij met Schoof heeft gesproken over de Oekraïense luchtafweer. Kyiv dringt al langer aan op de levering van meer westerse verdedigingssystemen om Russische raketten en drones uit de lucht te kunnen schieten. De afgelopen weken voerde Rusland het aantal luchtaanvallen op Oekraïne significant op. Ook werd gesproken over het aanvullen van de vloot van F-16's. Nederland en Denemarken namen vorig jaar het initiatief voor een internationale coalitie voor het leveren van de gevechtsvliegtuigen.

Bron: NOS, foto: website president

Geen opmerkingen: