woensdag 11 september 2024

Erdogan wil dat Rusland de Krim terug geeft

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat Rusland de Krim terug moet geven aan Oekraïne omdat de internationale regels dat nu eenmaal zo voorschrijven. Erdogan zei dit in een videotoespraak voor de deelnemers aan een internationale conferentie over de Krim. 

Turkije heeft zich van meet af aan uitgesproken tegen de annexatie van het schiereiland, waardoor de Krimtataren ook 80 jaar na de deportatie opnieuw in de verdrukking zijn gekomen. Erdogan benadrukte dat de Krimtataren het recht hebben om vrij, veilig en vredig te leven op het schiereiland waar ze thuishoren. Voor Turkije is dat een van de prioriteiten in het buitenlandbeleid. 

'Het is goed dat in juni Nariman Dzheljal, de vicevoorzitter van de Nationale Vergadering van de Krimtataren, na bijna drie jaar gevangenschap is vrijgelaten.  We hopen dat alle Krimtataren zo snel mogelijk vrij komen, waaronder ook de broers Asan en Aziz Achmetov', aldus Erdogan.

De conferentie over de Krim is vandaag in Kyiv met deelname van onder meer de president van Litouwen, de premiers van Letland en Kroatië, de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de voorzitter van het Moldavische parlement.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: