donderdag 12 september 2024

'Toestemming inzet raketten pas na 24 september'

Terwijl Oekraïne staat te trappelen om Russische militaire vliegvelden aan te vallen met langeafstandsraketten wordt er door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk toch weer op de rem getrapt. De nieuwssite Bloomberg zegt dat het definitieve besluit over de inzet van Storm Shadow-kruisraketten pas valt na de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 24 september in New York.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en het Verenigd Koninkrijk waren gisteren weliswaar in Kyiv, maar ze kwamen niet om groen licht te geven. De boodschap was vrijwel zeker dat er voorwaarden zitten aan de toestemming om langeafstandsraketten op Russisch grondgebied in te zetten, bijvoorbeeld alleen voor de militaire vliegvelden. 

Blinken en Lammy zouden volgens een bron van Bloomberg van president Volodimir Zelenski de verzekering hebben gekregen dat Oekraïne alleen militaire doelen wil aanvallen. Ook zouden de militaire plannen voor de komende maanden zijn besproken.

Morgen spreken de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Keir Starmer elkaar in Washington. Het zal dan ongetwijfeld gaan over de langeafstandsraketten en de voorwaarden. En, als Bloomberg goed geïnformeerd is, krijgt Oekraïne pas na 24 september de langverwachte toestemming. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: